Socialsekreteraren Sanna Häggbring anser att hennes pressade arbetssituation gör att hon inte kan lägga tillräckligt med tid på sina klienter.

Socialsekreteraren: ”Vi har svårt att hinna med”

Uppdaterad
Publicerad

Socialsekreterare på en ungdomsenhet i Stockholm instämmer i den bild av krisen i socialtjänsten som den nya undersökningen från Akademikerförbundet SSR ger.

– När vi kollegor pratar med varandra så handlar det mycket om att det är hög ärendebelastning. Att man kan känna stress, att man kan känna oro för att inte hinna med i sina ärenden och för att det går ut över klienterna. säger Sanna Häggbring, socialsekreterare på ungdomsenheten i stadsdelen Rinkeby-Kista i Stockholm.

– Min arbetssituation är pressad, vi socialsekreterare har inte tid att lägga vår arbetstid på det som vi bedömer är det viktiga. Vi har svårt att hinna med att träffa klienterna och kunna driva ärendena framåt, säger David Hellberg, socialsekreterare på samma enhet.

Dokumentation i stället för möten

Istället för att möta ungdomarna och familjerna de ska utreda tvingas David Hellberg och Sanna Häggbring också spendera alldeles för mycket tid framför datorn med att dokumentera anser de.

– Dokumentationen är viktig. Men det jag kan uppleva i dag är att man skriver samma sak på flera ställen och det blir överarbetat, säger Sanna Häggbring, socialsekreterare.

Får handleda nya kollegor efter kort tid

Situationen på deras arbetsplats är inte unik, tvärtom känner de till arbetsplatser där det är ännu värre. Undersökningen från Akademikerförbundet SSR visar att 70 procent anger att det en hög personalomsättning på deras arbetsplatser. Efter bara tre år på ungdomsenheten är David Hellberg en av veteranerna på avdelningen som ska stötta nyare kollegor.

– Det är ganska kort tid att arbeta med så här svåra bedömningar och beslut som vi har. Jag känner mig inte tillräckligt trygg i det för att kunna handleda nya socialsekreterare som kommer från universitetet, men tyvärr är arbetssituationen så att vi inte är så många som har jobbat längre här, säger David Hellberg, socialsekreterare.

Risk att personalomsättningen ökar

Och risken är att de blir ännu svårare att hitta personal. Sju av tio socialsekreterare har de senaste två åren funderat allvarligt på att söka arbete utanför socialtjänsten enligt undersökningen.

– Jag har inte kommit dit än och jag vill inte komma dit heller. Men det är definitivt en tanke som stötts och blötts för att få en mer acceptabel situation vad gäller stressnivå, säger socialsekreteraren Sanna Häggbring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.