Foto: SVT

Efter förluster i rätten – Försäkringskassan backar

Uppdaterad
Publicerad

Bedömningarna av vad som är föräldrars ansvar när det gäller vården av funktionsnedsatta barn har varit för restriktiva. Det medger nu Försäkringskassan, som menar att föräldrarna har tillskrivits ett alltför stort ansvar.

I en ny rapport har Försäkringskassan granskat ett sextiotal domar från kammarrätterna där överklaganden om det så kallade normala föräldraansvaret avgjorts. Hälften av domarna går emot besluten som Försäkringskassan och kommuner fattat.

Sedan 1997 har den högsta juridiska instansen, Högsta förvaltningsdomstolen, avgjort föräldrars ansvar i sex domar. Fem av dem går emot Försäkringskassan.

– Jag måste tillstå att det blir subjektiva bedömningar eftersom vi inte har något stöd när vi ska bedöma vad som är normalt, säger Monica Svanholm, enhetschef på Försäkringskassan med ansvar för utveckling och stöd för funktionsnedsatta, och fortsätter:

– Vi har kanske varit ganska restriktiva och tillskrivit föräldrar mer ansvar än vad domstolarna bedömt. Svårigheten är att vi ska bedöma vad som är normalt föräldraansvar, men det finns inget som talar om vad som är just normalt.

Föräldraansvaret preciseras

Försäkringskassan har tagit intryck av domstolarnas resonemang och inleder nu ett arbete där föräldraansvaret för barn i olika åldrar preciseras. Exempelvis faller nu sådan aktiv tillsyn som femårige Johannes Mansoor kräver helt eller delvis utanför pappans ansvar.

– Analysen av domarna kommer att publiceras internt och användas i handläggningen från och med nu. Vi har ju tidigare haft vissa riktlinjer för bedömningen av föräldrars ansvar, men nu preciserar vi mer tydligt än vi någonsin gjort, säger Monica Svanholm.

Nya riktlinjer

Arbetet med att precisera föräldraansvaret har bara inletts, men redan nu fastslår Försäkringskassan några konkreta förändringar.

* Försäkringskassan anser att hjälp med personlig hygien inte till någon del omfattas av normalt föräldraansvar för barn från och med nio års ålder.

* Föräldraansvar ska inte beaktas för hjälp med kommunikation i vanliga sociala situationer, t.ex. fritidsaktiviteter utanför skola, fritids och familj för barn från sex års ålder.

* Försäkringskassan anser att tillsyn, som räknas till andra personliga behov, helt omfattas av normalt föräldraansvar för barn till och med fem års ålder.

* Försäkringskassan anser att behovet av tillsyn, som andra personliga behov, delvis omfattas av föräldraansvaret för barn från och med sex års ålder.

* Försäkringskassan anser att behovet av tillsyn som andra personliga behov helt faller utanför normalt föräldraansvar för barn från 12 års ålder.

* Aktiv tillsyn av övervakande karaktär, vilken förutsätter ingående kunskaper om barnet, kan helt eller delvis gå utöver ett normalt föräldraansvar för barn till och med fem års ålder.

Läs hela rapporten här.

Så här bedöms funktionsnedsatta barns rätt till personlig assistans

Försäkringskassan bedömer ett barns så kallade grundläggande behov. Det handlar om hjälp med hygien, måltider, av- och påklädning, kommunikation och aktiv tillsyn.

Inom vart och ett av dessa områden sammanräknas hjälpbehoven i timmar och minuter. Om behoven överstiger tjugo timmar i veckan beviljas statligt finansierad personlig assistans. Understiger det sammanräknade hjälpbehovet 20 timmar träder kommunerna in och består barnet på olika sätt.

Från det sammanräknade hjälpbehovet dras det ansvar som föräldrar har till icke funktionsnedsatta barn i motsvarande ålder. Om exempelvis ett barns hjälpbehov uppgår till 35 timmar i veckan och föräldrarna bedöms ha ett normalt ansvar motsvarande tjugo timmar, så återstår femton timmar och barnet nekas personlig assistans.

Det är bedömningen av föräldrars så kallade normala ansvar som är så kontroversiell och som nu kommer att bli tydligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.