Foto: Privat

Vi hjälper dig inför valet: Så säger partierna om skolan

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska alla elever i skolan få samma förutsättningar? Så här svarar alla partier i Södertälje.

Vad vill ditt parti göra för att alla elever skall ha samma möjlighet att bli behöriga till gymnasiet – oavsett föräldrars utbildningsnivå?

Socialdemokraterna:

Elof Hansjons (S). Foto: Socialdemokraterna
Val 2018 – #dinröst

”Nu har elevernas resultat förbättrats sju år i rad. Därför tror vi att vi kan höja ambitionsnivån. Vi  har satt som mål att Södertäljes skolor ska bli Sverigeledande på att utveckla undervisningen så att barns och elevers familjebakgrund får minskad betydelse. För att lyckas följer vi upp alla elevers resultat i alla ämnen i alla årskurser.

Framöver tror vi att vi behöver arbeta ännu mer med elevers trygghet och med fokus på kunskap, särskilt i att skriva, läsa och räkna redan i låg- och mellanstadiet. Vi behöver också vara en attraktiv skolkommun för lärare att arbeta i.”

Elof Hansjons (S)

Miljöpartiet:

Sonya Aho (MP). Foto: Jenny Jarnestedt

”En jämlik skola, kompensationsuppdraget – att ge varje elev, oavsett bakgrund, möjlighet att klara skolan, utifrån hens förutsättningar, är viktig. Stödinsatser ska sättas in tidigt och utifrån elevens behov. Svenska språket är avgörande men även modersmålet har en betydande roll för inlärning.

Mobbning och kränkande särbehandling är hämmande för barns utveckling. De vuxna har ett särskilt ansvar att motverka det. Tydliga åtgärder och gränser för vad som gäller behövs, inte bara i skolan utan också utanför skolan och på internet. Dialogen med föräldrarna är viktig. En god arbetsmiljö och bra resultat hänger ihop – både för elever och lärare. Vi ser en frustration hos lärare över att de har ett övermäktigt uppdrag. För att få fler och duktiga lärare att söka sig till yrket behöver de en god arbetsmiljö, arbetsro att leverera kvalitativ undervisning, bättre arbetsvillkor och högre lön.

Det ska också finnas god elevhälsa, specialpedagogik, studie- och yrkesvägledning och bemannade skolbibliotek. Skolbiblioteken är viktiga för lärandet. Varje elev har rätt att lära sig söka bland och kritiskt granska den information som sköljer över oss. Därför är bemannade skolbibliotek viktiga.”

Sonya Aho (MP)

Vänsterpartiet:

”Vänsterpartiet vill att vi satsar redan i förskolan och ger barnen en god grund för ett långt lärande, det kräver fler förskollärare och fritidspedagoger till våra skolor.

Bosse Johansson (V) Foto: Privat

Skolan ska ha höga förväntningar på att elever vill och kan lära sig(kunskapsuppdraget) Ett respektfullt bemötande och arbetsro i skolan är nödvändigt. Skolan har också ett uppdrag i värdegrundsarbetet, att motverka alla former av trakasserier, särskilt sexuella.

Vi vill fortsätta att utveckla tvålärarskapet i Södertäljes skolor, så att de elever som behöver hjälp också får det.”

Bosse Johansson (V)

Moderaterna:

Christoffer Johansson (M). Foto: Moderaterna

“Södertälje ska ha landets bästa skola. En skola som präglas av kunskap, mångfald och valfrihet. För detta krävs ett tydligt ledarskap med tydliga mål om vart vi vill.

Därför satsar Moderaterna på att hitta behov och tillsätta stöd tidigt för eleven, införa en räkna-skriva-läsa-garanti under de tre första skolåren, mer fokus på elevhälsan och ökad fysisk aktivitet. För att få en skola som ger alla elever chansen, oavsett bakgrund, att utbilda sig till den grad man önskar vilket i sinom tur leder till en egen försörjning”

Christoffer Johansson (M)

Liberalerna:

Mats Siljebrand (L). Foto: Liberalerna

”Vi vill att förskoleklassen omvandlas till årskurs 1 i en 10-årig skola. Då får alla elever möjlighet att nå kunskapsmålen och barnen i dagens förskoleklass ges samma rätt till stöd som skoleleverna. Vidare ska barnens kunskapsnivå kartläggas direkt vid skolstarten och betyg införas i årskurs 4. Då tydliggörs elevernas kunskaper efter det nationella provet i trean och vid behov kan rätt stöd sättas in tidigt. Nyanlända elever ska få fler lektionstimmar, ett extra läsår och erbjudas sommarskola för att komma ikapp. Läxhjälp ska finnas på alla skolor.

A och O för goda studieresultat är arbetsro i klassrummet. Vi vill hjälpa lärarna att bli bättre på ledarskap och införa ordningsbetyg. Mobiler hör inte hemma i skolan under lektionstid. Det tvålärarsystem som vuxit fram på några grundskolor i Södertälje är en framgångsfaktor för att lyfta arbetsmiljö och undervisning. Vi vill utveckla tvålärarskapet för att kunna sprida det till fler skolor.

Till sist, våra elever måste må bra och vara trygga för att lyckas och vi föreslår därför att både elevhälsan och studie- och yrkesvägledningen byggs ut.”

Mats Siljebrand (L)

Kristdemokraterna:

David Winerdal (KD)

”Det finns tre framgångsfaktorer som kännetecknar alla goda skolor. Det är en kompetent ledning, skickliga lärare och elever som tror på sig själv och studerar med visst flit.

Vi vill därför satsa mer på läraryrket. Dels genom höja läraryrkets status genom att höja behörighetskraven för att komma in på lärarutbildningen, dels att sats än mer på karriärtjänsterna. Det ska löna sig att visa att man är en engagerad lärare.

Barn som rör sig lär sig bättre och mår bättre, vi vill öka antalet idrottstimmar från 500 till 700.

Vi ser att den psykiska ohälsan snabbt försämras bland unga. Vi vill storsatsa på elevhälsan så att man är rustad att möta de stora behov som finns. Vi satsar 380 miljoner nationellt vare år för rusta elevhälsan. Och vill vill att landstinget ska ta ett övergripande ansvar för elevhälsan, och att skolan slutar att vara huvudman för elevhälsan.

Till sist, elever som tror på sig själva – de lyckas. Det handlar om ett förhållningssätt till studier och skola. Här kan vi göra mycket.”

David Winerdal (KD)

Centerpartiet:

Nina Wahlin (C) Foto: Centerpartiet

”Centerpartiet vill se tidiga insatser för språkutveckling från förskolan och genom hela grundskolan. En tioårig grundskola ger mer sammanhållen och längre tid för lärande. Mer studiero och en trygg skola med nolltolerans av all typ av mobbning och kränkningar.

Centerpartiet vill se en jämställd skola med tydligt jämställdhetsarbete för positiva höga förväntningar och goda resultat för alla elever. Anställ personal för det administrativa uppgifterna så lärarna kan fokusera på elevernas lärande.

Det behövs fler vuxna i skolan som ser och stöttar och starka elevhälso team i varje skola.”

Nina Wahlin (C)

Sverigedemokraterna:

Beata Milewczyk (SD) Foto: Privat

”Vi anser att skolan åter bör få ett statligt huvudmannaskap. Det största problemet med kommunaliseringen är att skolan blivit allt mer ojämlik och segregerad. Vi vill ha ordning och reda i skolan. Lärarna får idag allt mer försöka skapa studiero och hantera elever med stora behov istället för att kunna förmedla den kunskap som de är ämnade att lära ut. Därför vill vi åter införa förberedelseklasser för nyanlända och de som inte pratar svenska.

För att kunna skapa ordning och reda och en bättre miljö för både lärare och elever är det viktigt att vi ger elever den utbildning de behöver. Vi vill därför avlägsna elever som har begått våldsbrott eller andra grova brott från de vanliga klassrummen och placera dem i pliktklasser/skola, för att säkra alla andra elever en trygg och lugn studiemiljö.”

Beata Milewczyk (SD)

Realistpartiet:

Joakim Granberg (RP). Foto: Realistpartiet

”Det är oerhört viktigt att man tidigt fångar upp de elever som kommer på efterkälken och erbjuder dem stöd och läxhjälp för att komma ikapp. Alla Södertäljebarnen skall ges förutsättningar att studera vidare om man själv vill.

Erbjud yrkesutbildningar på gymnasienivå utan krav på svåra teoretiska ämnen till dem som är ”skoltrötta” eller saknar behörighet, så även dem ges ett alternativ till att utbilda sig till ett arbete och framtid.

Ungefär var 4:e Södertäljeelev saknar gymnasiekompetens, dubbelt så många som rikssnittet.

Många invandrare har inte den språkkompetens som krävs för att klara gymnasiestudier. Därför är det oerhört viktigt att man i Södertälje satsar tidigt och redan i förskolan på kompetens i det svenska språket.

Sist men inte minst – höj lärarlönerna så dem känner hur viktiga vi tycker dem är för Södertäljes barn och framtid.”

Joakim Granberg (RP)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet