En del av de åtalades plan ska ha varit att ta över som den kidnappade artistens manager för att få del av framtida artistintäkter, enligt kammaråklagare Ida Arnell. Foto: Johan Hallnäs/TT

”Vi kommer mörda honom”

Uppdaterad
Publicerad

Foton visar hur den kände svenske artisten bakbinds, misshandlas, förnedras och hotas med kniv och pistol. Efteråt ska han ha tvingats ge ifrån sig guldkedjor, vapen, en Rolexklocka och utpressats på miljontals kronor för att bilderna inte ska spridas.

I dag ställdes de 14 personer som åtalats för inblandning i dådet, däribland rapparen Yasin Mahamoud, inför rätta.

”Vi kommer mörda honom”, skriver en av dem i den chat som har dekrypterats, enligt åklagaren.

I dag inleddes rättegångsförhandlingarna mot de 14 personer som åtalats för kidnappningen av en känd musikartist i april förra året.

Enligt åtalet har personerna, som uppges tillhöra olika gängrupperingar i Stockholm, varit delaktiga i att lura artisten till en lägenhet i Vårberg i södra Stockholm där han sedan misshandlades och fotograferades under förnedrande former.

Efter händelsen ska artisten ha tvingats att lämna ifrån sig två guldkedjor och en Rolexklocka till ett värde av 163 000 respektive 302 000 kronor för att bilderna inte skulle spridas. Han utpressades, enligt åtalet, därefter att betala tre miljoner kronor.

De åtalade, däribland rappartisten Haval Kahlil, fördes på måndagsmorgonen in i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt, misstänkta för bland annat människorov och rån alternativt medhjälp.

Rapparen Yasin Mahmoud, som står åtalad för stämpling till människorov alternativt förberedelse till människorov, fördes också in i salen med nyrakat huvud iklädd kriminalvårdens gröna häkteskläder.

Den målsägande artisten själv, som hittills inte har velat medverka i utredningen, var inte på plats.

Lurades till musikstudio

Bevisningen i målet består till stor del av encrochat-loggar som har dekrypterats och nu ligger till grund för del av åtalet.

Där framgår, enligt åklagaren, hur de åtalade planerade en första kidnappning i detalj med syfte att ta hans guldkejdor, rolexklocka och tvinga till sig tre miljoner kronor.

I chattloggarna omnämns Yasin Mahmoud ett flertal gånger där hans roll ska ha varit att lura artisten till en studio för ett musiksamarbete och i samband med det frihetsberöva honom.

Men planen ställs in i sista stund när Yasin stoppas i en bil av polis.

Haval Kahlil ska, enligt åklagarens sakframställan, vid ett nytt försök några veckor senare ha lurat in artisten i en bil och tillsammans med flera andra ha fört honom till lägenheten i Vårberg, där misshandeln sedan pågick i tre timmar.

Enligt kammaråklagare Ida Arnell var planen också att de skulle ta över som artistens manager för att få del av framtida artistintäkter.

”Vi kommer mörda honom”

I chattloggarna framgår hur det efter händelsen sker upprepade försök att pressa artisten på pengarna.

När det misslyckas planeras ett sprängdåd mot artistens bostad. När polisen slår till mot en av de åtalades bostäder hittas en egentillverkad sprängladdning som hade haft dödlig verkan. I meddelandena står det också att man vill sätta press på artistens släktingar och även döda artisten.

”Vi kommer mörda honom”, står det i ett chattmeddleande som skickats mellan två av de åtalade.

Stödbevisning

Rättegången, som är en del av den större så kallade Vårbyrättegången, fortsätter i morgon, tisdag.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer