Daniel Suhonen och Anna Dahlberg debatterade i Agenda. Foto: SVT

”Vi måste öppna vägarna till Europa”

Uppdaterad
Publicerad

Hur döden på Medelhavet ska kunna stoppas har varit den stora frågan sedan förra helgen då 800 flyktingar drunknade på sin väg mot Europa. Ska Sverige och EU öppna nya vägar för flyktingar som vill till Europa?

– Det som hände är en konsekvens av EU:s migrationspolitik. Vi har stängt vägarna in, sa Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys, i söndagens Agenda.

Suhonen nämnde bland annat det så kallade transportörsansvaret. 

Flyktingkrisen i Europa

– Flygen måste bevisa att de här människorna har rätt att ta sig in i landet dit planet går.

– Vi måste öppna vägarna in, sa han.

Daniel Suhonen vill att Sverige sätter hårdare press på övriga EU-länder och dessutom går före och tar en liten större del av flyktingarna. Han vill också att Sverige börjar utfärda så kallade humanitära visum som ska kunna sökas i länder där flyktingarna finns.

”Fullständigt ohanterligt”

Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen, höll inte med.

– Det är en vacker tanke att människor ska slippa de vedervärdiga smuggelnätverken. Men det är inte realistiskt att Sverige ska erbjuda humanitära visum via ambassader och konsulat.

Hon menar att det skulle bli fullständigt ohanterligt eftersom det finns miljontals människor som skulle ta chansen att komma till Sverige på humanitära visum utan att ha asylskäl.

– Min prognos är att Sverige skulle behöva stänga sina ambassader och konsulat inom en vecka. Det skulle vara så många människor.

Enligt Anna Dahlberg har lidandet bland flyktingarna blivit så påtagligt och kommit så nära oss att det blivit svårt för politikerna att säga att det inte är realistiskt att erbjuda humanitära visum på ambassader och konsulat.

Ta sin del

– Sverige kan naturligtvis inte ensamt ta emot miljontals människor men det handlar inte om det, sa Daniel Suhonen.

– Det handlar om att Europa har en oerhört begränsad invandring på legala vägar. Vi har stängt Europa.

Enligt Daniel Suhonen står en halv miljon människor i begrepp att lämna Libyen.

– Det blir omkring 25.000 människor per EU-land. Sverige skulle kunna ta sin del av det: 25.000-50.000 människor.

Se hela debatten genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet