– Vi ska ha vaccin, logistik och förmåga att sätta sprutan i armen men också en förberedelse hos befolkningen. Det är ett intensivt arbete, säger Elisabeth Backteman. Foto: SVT

”Vi måste vaccinera en kritisk massa”

Publicerad

Coronavaccinet väcker hoppet om ett mer normalt liv under 2021.

Regeringens krissamordnare Elisabeth Backteman är hoppfull, men vill inte ge några prognoser.

– Vi måste vara uthålliga, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Sveriges regioner förbereder sig för en massvaccinering mot det nya coronaviruset – men än är det mycket som kvarstår.

Enligt regeringskansliets krissamordnare Elisabeth Backteman kommer vi förmodligen att behöva leva med viruset under 2021.

Coronapandemin

– Alla hoppas ju att det här ska vara över. Det är klart att det finns stora förhoppningar, men vi måste vara uthålliga, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

”Intensivt arbete”

Utmaningarna är många. Bland annat måste det finnas tillräckligt med vårdpersonal för att ta hand om de vaccindoser som ska börja levereras till landet i början på nästa år.

– Vi ska ha vaccin, logistik och förmåga att sätta sprutan i armen men också en förberedelse hos befolkningen. Det är ett intensivt arbete, säger Elisabeth Backteman som menar att regeringen nu arbetar med att få så många svenskar som möjligt att vilja vaccinera sig.

Elisabeth Backteman utgår från att regionerna är i fas med planeringen.

– Ja, det förväntar jag mig. Att alla tar sitt ansvar så att det finns kapacitet att vaccinera när vaccinet kommer.

”Alla kan inte vaccineras på en dag”

Enligt Folkhälsomyndighetens Johan Carlson kommer vi att se smittspridning under åtminstone det kommande året, trots vaccinering.

– Vi måste hålla ut till nästa höst innan vi kan diskutera stora effekter på smittspridningen, sa Carlson på en presskonferens nyligen.

Även Elisabeth Backteman uppmanar svenskarna att ha tålamod.

– Vi kommer inte kunna vaccinera alla dag ett och det är svårt att veta hur lång tid det kommer att ta. Vi måste nå en kritisk massa, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet