Det var flera år sedan piloternas fackföreningar var så eniga som de är nu. Och enligt ordföranden för både norska, svenska och danska fackförbund – kommer de inte ge sig förrän SAS mött deras krav. Foto: Berg-Rusten, Ole/TT

”Vi strejkar så länge det är nödvändigt”

Uppdaterad
Publicerad

Över tusen av SAS piloter från de tre skandinaviska länderna deltar just nu i strejken som lett till hundratals inställda avgångar under helgen. Och enligt ordföranden för norska, svenska och danska fackförbund kommer de inte att ge sig förrän SAS mött deras krav.
– Strejkviljan är megahög i Norge. Nog är nog, säger Jan Levi Skogvang, ordförande för det norska pilotfacket till SVT Nyheter.

Först Oslo i fredags. Sedan Stockholm under lördag för att slutligen avsluta i Köpenhamn på söndag. Så ser schemat ut för de nordiska fackföreningarnas ordförande som håller möten med medlemmarna i huvudstäderna under helgen.

– Vi är öppna för dialog men då måste SAS ta initiativet, säger Jan Levi Skogvang, ordförande för det norska pilotfacket.

Sedan natten mot fredagen har 1 409 piloter gått ut i strejk med krav om bättre arbetsvillkor och högre löner.

Strejkar så länge det krävs

– Jag kan inte minnas sist vi var samlade på det här sättet, säger Christian Laulund, ordförande för norska SAS-pilotföreningen.

Under lördagen ställdes ytterligare hundratals flyg in. Tiotusentals resenärer har påverkats och ingen lösning verkar vara inom räckhåll. Det är inte ens tal om nya förhandlingar, enligt fackförbunden.

– Det handlar om hyggliga arbetsförhållanden, om arbetstider men också fritid. Vi kommer att strejka så länge det är nödvändigt, säger, René Arpe, ordförande för dansk pilotförening.

Förhandlar tillsammans

Fackförbunden menar att SAS spelat ut de olika länderna mot varandra i tidigare förhandlingar.

Skulle det bli tal om nya samtal, kommer de nordiska pilotförbunden att förhandla tillsammans.

– De senaste åren lyckades de få en splittring bland oss. Vi representerar alla SAS-piloter och de här frågorna måste lösas, de är otroligt viktiga för oss, säger William Tersmeden ordförande Svensk pilotförening SAS.

SAS: Redo att förhandla

SAS presschef Freja Annamatz säger till SVT Nyheter att man från SAS sida är redo att återuppta samtalen med facken.

– Det vi vill är att så fort som möjligt återgå till förhandlingsbordet, för det är endast där den här konflikten kan lösas.

Kan ni då komma med ett nytt bud till facken?

– Vi vill återgå till förhandlingsbordet så fort som möjligt. Det är det enda vi vill.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pilotstrejk på SAS

Mer i ämnet