Per Dunsö och Ola Ström blev tv-kändisar med ”Solstollarna” på 80-talet.

Ola Ström: Vi tillhörde Malmös ”vänstermaffia”

Uppdaterad
Publicerad

För knappt 30 år sedan skrattade svenska folket ikapp åt Solstollarna. Men enligt seriens båda skapare hade programmet även en politisk agenda – åtminstone till en början. – På pappret är det otroligt seriöst. Vi har ju tillhört Malmös ”vänstermaffia”, säger Ola Ström i kvällens Retro.

I fredagens avsnitt av Retro har programledare Jens von Reis tagit sig an komikerduon Per Dunsö och Ola Ström, mest kända för sommarlovsprogrammet Solstollarna från 1985.

Duon berättar att de ofta skrev manus på kvällarna till det program de spelade in morgonen efter.  Så att Solstollarna kom till under ganska hektiska omständigheter  råder det inga tvivel om, men varför serien utspelar sig just på Ribbersborgsbadet i Malmö är de inte lika eniga om.

– Vi fick ett erbjudande att göra sommarprogram, men tänkte; ”nej, klockan nio på morgnarna?” Men sen tänkte vi att vi gör det här ute på Ribban så har vi lite mysigt samtidigt, säger Per Dunsö innan han snabbt rättas av Ola Ström:

– Nej så var det inte, det var för att det var alldeles för dyrt för att åka ut i skogen. Då satt vi på Ribban och skrev och tänkte att vi lika gärna kan vara här.

”Tillhörde Malmös vänstermaffia”

Innan Per Dunsö och Ola Ström blev tv-kändisar jobbade de som musiker. Tillsammans skrev de bland annat barnmusik, och på 70-talet fick duon sin första framgång i radio med serien ”Professor Djurström, Göte Skötare och jag”. Där lyste duons politiska engagemang igenom för första gången, något som smittade av sig även på Solstollarna – åtminstone till en början.

– På pappret är det otroligt seriöst. Vi har ju tillhört Malmös ”vänstermaffia”, med skivbolag med Michael Wiehe och alla så. Vilket vi också fått på huden för ibland, säger Ola Ström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.