Kjell Asplund ordförande i statens medicinsk-etiska råd Foto: SVT

”Vi tycker att det är dags nu”

Uppdaterad
Publicerad

Ett oenigt medicinsk-etiska råd ger grönt ljus för icke kommersiellt surrogatmödrarskap.

– Det har hänt väldigt mycket på det här området och det var 18 år sedan en motsvarande rapport publicerades. Kjell Asplund ordförande i Statens medicinsk-etiska råd

Kjell Asplund pekar dels på de rent tekniskt medicinska framstegen, men även på samhällets värderingar i etiska frågor.  

Här framhåller han till exempel IVF, provrörsbefruktning, som han menar att många länge såg som något skrämmande. En onaturlig teknifiering av att skaffa barn.

Barnlöshet

I dag föds cirka 3000 barn per år med hjälp av provrörbefruktning i Sverige.

Den stora nyheten i rapporten var för många frågan om surrogatmödraskap.

– Där tycker vi att det nu är dags i Sverige att införa icke kommersiellt surrogatmoderskap. Alltså att man inte gör det för pengarnas skull, säger Kjell Asplund.   

– I dag förekommer det utomlands ett sådant surrogatmödraskap där man betalar för det. Till exempel i Indien, Ukraina och i vissa delstater i USA.

Endast närstående och nära vänner

Kjell Asplund säger att statens medicinsk-etiska råd vill att endast närstående eller nära vänner ska få ställa upp som surrogatmödrar.

Att bevisa att man är släkting är lätt, men för nära vänner som vill hjälpa till krävs en ordentlig bedömning innan. För att man ska vara säker på att surrogatmodern, som Kjell Asplund uttrycker det, ”ska göra detta av en äkta vilja”.

Just surrogatmödraskapet var en av två punkter som rådet inte var eniga om i rapporten.

– En minoritet av rådet tyckte inte man borde införa det här. Skälen som åberopades var att det är oetiskt att utnyttja en annan människa för sin egen skull.

Statens medicinsk-etiska råd är en politisk församling. Endast ordförande Kjell Asplund är politiskt obunden.

Klockan 16:00 kan du chatta med Kjell Asplund här på svt.se. Ställ dina frågor redan nu!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnlöshet

Mer i ämnet