Foto: SVT Nyheter

Debatt: ”Vi vill lyfta frågan om jämställt flyktingmottagande”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Nyköping vill se fler flickor – och färre pojkar – bland de ensamkommande barn som anvisas till kommunen. Men förslaget ratas av kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S).

– Vi ska inte stå vid kommungränsen och säga, ”du får komma in men inte du.” Det, tycker jag, är anstötligt, säger han i SVT:s Aktuellt.

Nyköping kommuns oppositionsråd Anna af Sillén (M) menar att dagens system missgynnar kvinnor och pekar på det faktum att 90 procent av de ensamkommande flyktingbarn som kom till Sverige förra året var pojkar.

– Vi ser att det blir en ojämn könsbalans i Nyköping och det här är en diskussion som bör föras. Vi vill lyfta frågan om att Sverige ska ha ett mer jämställt flyktingmottagande, säger hon.

#flykt

”Skyldiga att hjälpa dem”

Hon vill därför att kommunen tar emot flickor istället för fler pojkar. En omöjlighet menar kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S).

– Nyköping är en av få kommuner i landet där det faktiskt är fler kvinnor än män och så är det så att de här barnen flyr ifrån krig, oaktat vilket ställningstagande vi gjort. Vi som kommun är skyldiga att hjälpa dem. Vi ska inte stå vid kommungränsen och säga, ”du får komma in men inte du” det är tycker jag är anstötligt, säger han.

”Måste arbeta för jämställt mottagande”

Anna af Sillén menar dock att det finns flera problem som uppstår när könsbalansen rubbas som stökigare klassrum och sämre studieresultat. Hon förklarar även att det är viktigt att kommunerna lyfter den större frågan, att kvinnor och barn sällan finns bland de som flyr till Sverige.

– Det är nere i kommunerna som vi ska lösa det praktiska och vi måste flagga när vi ser en utveckling som inte är hållbar. Ett jämställt mottagande måste vara självklar att arbeta för, säger hon i Aktuellt

– Det är klart att det finns en principiell fråga om hur lätt det är för flickor och kvinnor att fly från oroshärdar men jag är inte beredd att använda de barn som söker asyl i landet som brickor i det spelet, säger Urban Granström (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet