Vice chefsåklagare Måns Björklund ser flera intressanta skillnader mellan länderna. Foto: Johan Nilsson/TT

Vice chefsåklagaren: ”Hade troligtvis blivit fyra års sluten ungdomsvård i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i dag dömdes fem personer för dubbelmordet i Köpenhamn förra sommaren. Vice chefsåklagare Måns Björklund har bevakat rättegången, bland annat för att kunna jämföra skillnaden mellan rättssystemen i Sverige och Danmark.

– För gärningsmännen under 18 år hade det troligtvis blivit fyra års sluten ungdomsvård i Sverige, säger Måns Björklund i SVT:s Aktuellt.

En annan skillnad är att man i Danmark har en bestämmelse där det finns en möjlighet att dubbla straffet om man kan visa att gärningen är en del av en gängkonflikt. Efter att ha följt domen ser Måns Björklund flera intressanta saker med hur den danska rätten resonerat.

– Dels diskussionen om straffen. Den debatten pågår även i Sverige, om vilka straff unga gärningsmän ska tilldömas. Men även en intressant detalj från domaren, att man redogjorde för när en misstänkt ger sin förklaring och att det har en inverkan. Ju senare man kommer med sin förklaring, och ju fler bevis man fått ta del av, så tas inte orden lika tungt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.