Viktminskning mot sömnapné

Uppdaterad
Publicerad

Att gå ned rejält i vikt kan vara en effektiv metod att minska lidandet för den som har så kallad sömnapné, andningsuppehåll i sömnen. Det visar en ny studie från Karolinska institutet.

Personer med grav sömnapné gynnades mest av viktminskningen.

-Resultaten från den här studien tyder på att viktminskning är en effektiv metod för att behandla sömnapné hos män, säger Kari Johansson, en av forskarna bakom studien.

Studien är gjord av forskare på Karolinska institutet och publiceras på fredagen i British Medical Journal.

Gick ned 19 kilo

Forskarna undersökte 63 män i åldrarna 30-65 år med ett BMI (body mass index) mellan 30 och 40. Deltagarna i studien led av måttlig eller grav sömnapné.

Deltagarna lottades i två grupper, där den ena gruppen fick gå genom ett intensivt viktminskningsprogram under nio veckor. Den andra gruppen utgjorde kontrollgrupp.

Viktminskningsgruppen gick i genomsnitt ned 19 kilo och mer än halverade antalet andningsuppehåll. Ingen av de bhandlade hade längre grav sömnapné. Hälften av de behandlade hade endast lätt sömnapné och var sjätte kunde friskförklaras.

Effekterna av behandlingen var störst hos personerna med grav sömnapné.

Örjan Magnusson

Sömnapné

Sömnapné är en relativt vanlig sjukdom. Fem eller fler andningsuppehåll per timme anses sjukligt.

Obehandlad sömnapné är förknippad med ökad risk

för bl.a. stroke och trafikolyckor.

Måttlig och grav sömnapné ökar risken att dö i förtid.

Sedan tidigare vet man att övervikt och fetma ger ökad risk att utveckla sjukdomen som är vanligare bland män än bland kvinnor.

Karolinska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.