Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carolin Dahlman,högerliberal skribent och Lovisa Arvidsson, ledarskribent på Aftonbladet gissar vilka de möjliga ministerkandidaterna kan vara i Ulf Kristerssons kommande regering. Foto: Jessica Gow/TT

Panelen: De kan bli ministrar i nästa regering

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nästa regering ser ut att bli en koalition mellan Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna – men vilka kniper ministerposterna?

Här listar Lovisa Arvidsson, ledarskribent på Aftonbladet och Carolin Dahlman, högerliberal skribent, sina tänkbara kandidater.

Det är inte känt vilka som får ministerposterna. Carolin Dahlman, högerliberal skribent och Lovisa Arvidsson, ledarskribent på Aftonbladet menar att det finns några självklara val. Ulf Kristersson (M) blir statsminister, Elisabeth Svantesson (M) finansminister och Johan Pehrson (L) utbildningsminister.

”Han är en bra bubblare”

Men det finns frågetecken. Arvidsson är övertygad om socialministerposten hamnar hos KD, men vem som tilldelas den är hon inte säker på.

– Om det blir Ebba Busch själv eller Acko Ankarberg Johansson eller någon annan i toppledningen återstår att se.

Dahlman tror bestämt att posten går till KD-ledaren.

– Hon är ju en person som pratar mycket om omsorg och vårdfrågor. Hennes 'mission' är att få till en nationell vårdpolitik och skrota regionerna för att det ska bli rättvist över hela landet, säger hon.

Både Arvidsson och Dahlman tror att M kommer att vilja knyta utrikes- och försvarsministerposterna till sitt parti. De nämner namn som Hans Wallmark, Carl Bildt, Tobias Billström och Pål Jonson.

– Vi kommer att få se någon som är gammal i gemet och som kan utrikesfrågorna, säger Arvidsson.

– Henrik Landerholm, som är generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar, har länge varit aktiv i försvarsfrågor. Jag tror att han är en bra bubblare på försvarsministerposten, säger Dahlman.

Carolin Dahlman,högerliberal skribent och Lovisa Arvidsson, ledarskribent på Aftonbladet gissar vilka de möjliga ministerkandidaterna kan vara i Ulf Kristerssons kommande regering. Foto: SVT

”Regeringens samvete”

Vad gäller EU-ministerposten gissar Arvidsson på den tidigare EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) medan Dahlman tror att posten går till L.

– Då kan det bli Gulan Avci eller Juno Blom eller någon annan som gillar EU-samarbetet, frihandel och fri rörlighet.

Enligt Arvidsson kommer Liberalerna att ta rollen som regeringens ”demokratiska samvete”.

– Vi kommer nog att se kultur-, demokrati- och eventuellt en jämställdhetsminister hos partiet.

När skribenterna listade ministerkandidater för drygt en månad sedan var det inte klart att L skulle ingå i regeringen – men utöver tillkomna L-ministrar vidhåller panelen tidigare gissningar.

Hör vilka skribenterna tror kommer att tilldelas justitie-, migration- och integration- samt kulturministerposterna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.