Vill avskaffa fallskärmen – tar ändå emot 22.000 kr/månad

Mer än hälften av de riksdagsledamöter som slutade efter valet i höstas försörjs fortfarande av riksdagen. Det visar SVT:s granskning. Även systemets kritiker tar emot ersättning.

Karin Svensson-Smith förlorade sin riksdagsplats för Miljöpartiet i och med valet i höstas. Men hon får fortfarande sin försörjning från riksdagen, 44.000 kronor i månaden. Svensson-Smith har tidigare jobbat som lärare men söker nu jobb inom det område hon arbetat med i riksdagen; trafikpolitik.

Inte inskriven
-Jag har sökt lönearbeten. Jag tycker det borde finnas, men det har inte blivit några sådana än, säger Karin Svensson-Smith.

-Sedan tycker jag det är lite problematiskt att vandra mellan företag och politik. Jag har verkat för att det ska finnas en karenstid, säger hon.

Karin Svensson-Smith är utbildad lärare men har inte sökt några lärarjobb.
-Skolsystemet har ändrats väldigt mycket sedan jag slutade som lärare 1998, säger hon.

Hon har inte heller skrivit in sig på arbetsförmedlingen.

Mot garantin men...
Centerpartisten Stefan Tornberg lämnade också riksdagen i höstas. Han tycker inte att inkomstgarantin är något bra system. Den borde avskaffas. Han tycker den är etiskt fel.

-När vi sitter och beslutar om regler är det ofta inskränkningar och tak för löntagarna. Själva har vi en egen ”guldfil” men det tycker jag inte vi ska ha, säger Stefan Tornberg.

-Samma regler bör gälla för alla.

Trots sin inställning tar Stefan Tornberg emot inkomstgaranti på nästan 22.000 kronor i månaden. Dessutom har lön på 31.000 kr som oppositionslandstingsråd.

Att han går emot sina principer förklarar han så här:

-Jag kör bensinbil ibland fast jag tycker att vi ska ha andra bränslen i bilarna. Jag flyger ibland fast jag tycker man borde åka tåg.

-Det handlar om att ha en tillvaro utifrån de regler som gäller nu, säger Stefan Tornberg.

”Nu är du oförskämd”
Även bland Moderaterna, arbetslinjens främsta förespråkare, är det drygt hälften av de tidigare ledamöterna som får ersättning. En av dem är moderaten Rolf K Nilsson lämnade riksdagen i höstas och får sin försörjning genom inkomstgarantin.

När SVT ringer upp honom blir han efter tag märkbart irriterad. -Jag har startat en egen firma som jag ska försöka komma igång med, säger han.

Rolf K Nilsson tycker att det är förenligt med Moderaternas arbetslinje att ta emot inkomstgarantin.

På frågan om han inte borde kunna försörja sig själv får SVT:s reporter svaret:
-Det kan man tycka. Jag tycker du är ganska oförskämd. Jag har inte lust att prata med dig mer, säger han och lägger på luren.

Reporter: Kiki Bek
kiki.bek@svt.se
Research: Jonas Olsson
jonas.olsson@svt.se

Så många får inkomstgaranti

Visa

Totalt lämnade 122 ledamöter riksdagen i höstas. 77 av dessa får fortfarande (i maj) pengar genom inkomstgarantin från Riksdagsförvaltningens budget. Dessa fördelar sig enligt följande.

• Moderaterna 15 av 29 (52%)
• Kristdemokraterna 6 av 13 (46%)
• Centerpartiet 6 av 13 (46%)
• Folkpartiet 3 av 8 (38%)

• Socialdemokraterna 33 av 42 (79%)
• Vänsterpartiet 8 av 8 (100%)
• Miljöpartiet 6 av 7 (86%)

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer