Foto: TT.

Vill ha fler kvinnor i teknikjobb

Uppdaterad
Publicerad

Trots satsningar för att öka unga kvinnors intresse för teknik är det fortfarande betydligt färre kvinnor än män som blir ingenjörer, rapporterar Sveriges Radio. Andelen kvinnor på tekniska utbildningar är endast 29 procent i Sverige. Den är högre i mer könskonservativa länder som Indien, Albanien och Tunisen.

8.000 unga i åldern 15 till 24 år har deltagit i en undersökning som Teknikföretagen gjort. Den visar att både flickor och pojkar är intresserade av teknik – men att det är påfallande många flickor som inte väljer att läsa teknik eller jobba med teknik.

På landets ingenjörsutbildningar finns bara 29 procent kvinnor, lägre än i Indien, Albanien och Tunisien.

”Verkligen oroande”

Förutom brist på intresse är det osäkerhet kring den egna förmågan som får unga kvinnor att inte vilja bli ingenjörer, enligt forskare på Stockholms universitet som har analyserat svaren i undersökningen.

– Det har stått still de senaste 15-20 åren, samtidigt som många av våra konkurrentländer har fler tjejer som blir ingenjörer. Det är verkligen oroande, säger Amelie von Zweibergk, chef för industriell utveckling på Teknikföretagen.

Vill ha kriskommission

Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen vill nu att regeringen tillsätter en kriskommission för att motverka den oroande utvecklingen. Det kommer enligt organisationen att saknas 35.000 ingenjörer i Sverige om 15 år.

– Vi uppmanar regeringen att tillsätta en kriskommission och titta på hur vi kan få in fler tjejer på teknikprogrammen, säger Amelie von Zweigbergk, chef för industriell utveckling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.