Programledaren Sofia Rågenklint och polisen Alexandra Goncalves. Foto: Janne Danielsson/SVT

Vill lyfta svåra frågor i barnprogram

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten har programmet ”Brottsligt” i SVT:s Barnkanalen fått barn att förstå hur det kan vara att utsättas för brott. I helgen kommer programmet att handla om ett svårt och känsligt ämne – sexuella övergrepp mot barn.

Under hela nästa vecka kommer flera program i SVT:s Barnkanalen att ha en kampanj för att få barn att förstå vikten av rätten till sin egen kropp.

Även i det nya programmet ”Brottsligt”, som hade premiär tidigare i höst, kommer sexuella övergrepp att diskuteras.

– I det här programmet har vi inte backat för att göra en djupdykning även i de ämnen som är svåra att prata om som sexuella övergrepp. Vi har med två stycken vuxna personer som var med om det i barndomen och som får berätta sin historia, vilket är otroligt gripande, säger  Sofia Rågenklint.

Barnen berättar

I flera av de program som sänds under hösten har barn själva fått berätta hur de känns att bli utsatt för ett brott. Det har då handlat om till exempel inbrott, skadegörelse och misshandel.

I veckans program berättar istället några vuxna om hur fel det kändes när en äldre person utsatte dem för sexuella övergrepp och hur viktigt det är att berätta för någon vuxen som man litar på.

”Brottsligt” sänds i Barnkanalen 19.15 på söndag och efter programmet så kan man chatta om ämnet i Barnkanalens app Mixat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.