Foto: TT

Vill se hårdare krav vid frigivning

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av riksdagspartierna vill ställa hårdare krav på brottslingar för att de ska kunna friges efter två tredjedelar av fängelsestraffet, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Nyligen släpptes sexbrottsdömde före detta polischefen Göran Lindberg efter fyra av de sex år han dömdes till. Han deltog i behandling, men bedömdes inte helt mottaglig för den. Det fanns risk för återfall, enligt Kriminalvården.

Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Folkpartiet vill att den som vägrat vård ska sitta längre tid i fängelse. Även Centerpartiet och Kristdemokraterna kräver nu hårdare krav, bland annat att sexbrottslingar ska delta i vård för att kunna friges.

Tidigare polischef dömd för grova sexbrott

– Vi inom Kristdemokraterna tycker att det ska vara obligatoriskt att delta i program, och väljer man att inte göra det, så ser vi det som ett tecken på att man inte är på rätt väg, säger Caroline Szyber (KD), rättspolitisk talesperson.

Debatten blossade upp

I dag finns en princip om att den som avtjänat två tredjedelar av fängelsestraffet friges villkorligt. Efter Göran Lindbergs frigivning blossade debatten upp om sexbrottslingar som släpps i förtid utan att ha fått ordentlig vård.

I fjol påbörjade 38 procent av de som dömts för sexbrott ett särskilt vårdprogram, och två av tio gick inte klart.

”Fungerar bra”

Vänsterpartiets Lena Olsson anser dock att dagens regler fungerar bra.

– Det här med villkorlig frigivning, det kanske många gånger uppfattas att man är släppt liksom, att det händer inget. Men man står faktiskt under övervakning, så skulle det hända någonting så får man avtjäna resten av sitt straff om man missköter sig, säger hon till Ekot.

Varken Moderaterna, Vänsterpartiet eller Miljöpartiet driver något förslag om att ändra i reglerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tidigare polischef dömd för grova sexbrott

Mer i ämnet