Vill utreda Nato-anslutning

Uppdaterad
Publicerad

En utredning av vad ett Natomedlemskap skulle innebära för svensk del bör genomföras, helst i samarbete med Finland. Det föreslår ambassadör Tomas Bertelman, som utrett Sveriges internationella försvarspolitiska samarbete.

Det var den förra regeringen som tillsatte utredningen, som konstaterar att Sveriges internationella försvarssamarbete inte ger effektivitetsvinster eller höjer förmågan på ett sådant sätt att det påverkar försvarets ekonomi eller Sveriges försvarsförmåga.

Suveräniteten sätter gränser

Utredaren konstaterar att mycket arbete har lagts ned på nya samarbetsformer och att många goda resultat har uppnåtts. Samtidigt konstaterar utredaren att ”i de större sammanhangen förblir effekterna marginella i den bemärkelsen att de inte ändrar helhetsbilden av det grundläggande problemet i form av gapet mellan Försvarsmaktens uppgifter och dess förmåga”.

För svensk del är det suveräniteten och den nationella handlingsfriheten som sätter upp gränser för hur djupt försvarssamarbetet kan gå. Det innebär i sin tur att effektiviteten i det internationella försvarssamarbetet begränsas ”på ett väsentligt och grundläggande sätt”, konstaterar utredaren.

”Dessa omfattande samarbeten, i kombination med vår egen solidaritetsförklaring, bringar oss så nära Nato att vi knappast kan undgå att identifieras med alliansen – utan att få vare sig den effekt av samarbetet eller det solidariska skydd som ett medlemskap skulle innebära”, skriver Bertelman.

Redan nära samarbete

Sverige har under 20 år utvecklat ett nära samarbete med Nato inom ramen för Partnerskap för fred. Deltagandet i alla större Natooperationer under FN-mandat och i övningar med Natoländer i Europa har, enligt utredaren, inneburit att Sverige har utvecklat en samverkansförmåga med Nato som är lika hög som många av Natos medlemmar.

Utredaren konstaterar att samarbetet är centralt för Försvarsmaktens operativa förmåga. Samtidigt har Natos fokusering på kärnuppgiften kollektivt försvar efter Rysslands aggression mot Ukraina gjort skiljelinjen mellan medlemmar och icke-medlemmar tydligare än tidigare. Utredaren konstaterar också att Sverige genom att stå utanför Nato blivit än mer försvarspolitiskt beroende av USA.

Hultqvist skeptisk

Utredarens förslag om en utredning om Natomedlemskap vinner inte gehör hos försvarsminister Peter Hultqvist.

– Den här utredaren tillsattes av den förra regeringen. Mitt intryck är att han har gjort ett seriöst och gediget arbete, men vad gäller Nato så har vi tydligt markerat att det inte är aktuellt. Vi kommer inte att ta initiativ till någon Natoutredning, säger Peter Hultqvist.

Däremot kommer samarbetet med andra länder, som de nordiska, de baltiska och inom EU samt med Nato inom Partnerskap för fred, att fortsätta, framhåller han.

Han vill inte kommentera enskildheter i rapporten innan den analyserats. Novusmätningen som för första gången visar på en övervikt i opinionen för dem som vill gå med i Nato ändrar ingenting, enligt Hultqvist.

– Säkerhetspolitiken och samarbete med andra länder ska bygga på stabilitet och långsiktighet och inte några tvära kast. Vi är inte beredda att vidta några åtgärder utifrån opinionsmätningar, säger Peter Hultqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.