Foto: TT

Villaägarna: Elprisbroms kommer för sent

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill bromsa elnätsbolagens möjlighet att kraftigt höja priserna. För sent och för oklart, tycker intresseorganisationen Villaägarna.

– Vi ska säkerställa att det finns skälig balans mellan elnätsbolagens behov av en skälig avkastning och att konsumenterna kan få sin el på ett tryggt och säkert sätt, men till ett skäligt pris, säger energiminister Ibrahim Baylan (S) vid en presskonferens.

Energimarknadsinspektionen (EI) kommer att få i uppdrag av regeringen att se över nuvarande system och komma med förslag till förändringar. Det lutar åt att Baylan vill se att regeringen själv beslutar elnätsbolagens ekonomiska ramar genom en förordning, i stället för att kundernas elräkningar indirekt bestäms i domstolar.

– Det har varit uppenbart för mig under en period att den här modellen har sina brister, säger Baylan.

Kan förändras tidigast 2020

På tisdag kommer regeringen att ta beslut i frågan att låta EI utreda ytterligare. Eventuella förändringar i regelsystemet kommer dock att ske tidigast 2020.

Villaägarna, som länge kritiserat elnätsbolagens kraftiga prishöjningar, vissa av de stora drakarna har de senaste åren höjt nätavgiften med omkring 30 procent, välkomnar beskedet. Men menar att det kommer för sent.

– Eventuella resultat av detta syns först efter 2020, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna.

EI förlorade igen

Regeringens utspel kommer dagen efter en dom i förvaltningsrätten, där Energimarknadsinspektionen, EI, ånyo förlorade mot elnätsbolagen, något som innebär att bolagen under perioden 2016-2019 kan ta ut cirka åtta miljarder kronor mer än vad myndigheten hade beslutat.

Det betyder att elnätsavgifterna kan komma att stiga ytterligare framöver, men hur mycket är svårt att sia om.

– Jag kommer inte som minister kunna ha någon synpunkt på ett domstolsbeslut, men jag konstaterar att det är väldigt stora oklarheter om vad som gäller, säger Ibrahim Baylan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.