M/S Silja Symphony med 1800 passagerare ombord får inte lägga till i Visby hamn på grund av hårda vindar. Här i Stockholms skärgård. Arkivbild.

Vinden stänger Visby hamn för kryssningsskepp

Uppdaterad
Publicerad

Hårda vindar stoppar kryssningsfartyg från att lägga till i Visby hamn.

– Det kommer att vara ganska kraftiga byar på över tolv sekundmeter. Det är en restriktion från Sjöfartsverket, säger Fredrik Wallerström, tillförordnad hamnchef på Region Gotland, till Aftonbladet.

Restriktionen gäller större kryssningsfartyg, eftersom det finns risk för skador på både kaj och fartyg. 1 800 passagerare är just nu fast på Silja Symphony utanför Visby, som skulle ha lagt till under morgonen. Enligt Aftonbladet var fartyget bara några hundra meter från hamn när beskedet kom att det inte gick att anlända Visby.

Tallink Silja har nu beslutat att ändra sin rutt och i stället åka till Åland.

– Det är otroligt tråkigt och vi är lika ledsna som passagerarna. Men vi kan tyvärr inte råda över vädrets makter, säger Erika Janson, kommunikationschef på Tallink Silja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.