Vings besked: Flyger igen från och med tisdag

Uppdaterad
Publicerad

Resebolaget Ving meddelar att flygen tas i trafik redan under tisdagen. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Resebolaget Thomas Cook, som äger Ving, försattes i konkurs natten mot måndag. Alla Vinggruppen avgångar ställdes in till och från Sverige och cirka 3 200 svenska resenärer drabbades.

Senare på kvällen meddelade Ving att trafiken upptas som vanligt på tisdagen. När SVT Nyheter når Vings presschef Fredrik Henriksson på tisdagsmorgonen bekräftar han att flygen går igen.

– Hela verksamheten är igång precis som vanligt och flygen går som planerat. Vi har fullt fokus på att de gäster som tyvärr drabbades i går ska få komma hem, så vi flyger extra sträckor och försöker även få hem några via andra flygbolag, säger Fredrik Henriksson.

När kommer gästerna som drabbades i går vara hemma?

– Vi ska försöka få hem alla under dagen.

Magnus Wikner, vd för Vinggruppen, medverkade i Aktuellt under måndagskvällen. Han betonar att man arbetar intensivt med att få hem alla gäster.

– Jag beklagar verkligen men samtidigt är jag väldigt glad att vi är uppe i luften igen, säger Magnus Wikner, vd för Vinggruppen, i Aktuellt.

Betyder det här att alla resenärer kommer att komma iväg som planerat?

– Jag kan inte garantera att varje plan kommer att komma upp i luften på tisdag, men vi jobbar intensivt med det. Vi har kontakt med våra gäster via sms och andra sätt för att få ut rätt information. Vi gör allt vi kan för att komma tillbaka till normal verksamhet igen.

Alla de som drabbades i dag och inte kom iväg – vad är ert besked till dem?

– Vårt besked till dem är att verksamheten är igång på tisdag igen. Vi jobbar även på att alla som skulle ha rest hem i dag kommer med, vi jobbar även med alternativ på ombokningar för alla som inte kommit iväg. Jag beklagar verkligen, men händelsen var lite utanför vår kontroll.

Hela Norden drabbas

Tusentals resenärer i norden drabbades av konkursen. Enligt NRK drabbar konkursen nära 9 000 norrmän som har bokat resor med norska Ving. Hufvudstadsbladet uppger att upp till 3 400 finska resenärer drabbas och DR rapporterar att att danska Spies, som ägs av Thomas Cook, ställer in alla sina resor och med största sannolikhet måste kalla hem resenärer som köpt paketresor.

Under söndagen satt ledningen för Thomas Cook i ett extrainkallat krismöte med aktieägare och fordringsägare, för att försöka lösa företagets ekonomiska problem. Men tidigt på måndagsmorgonen meddelade bolaget att verksamheten upphör i ett pressmeddelande.

Thomas Cook har länge dragits med ekonomiska problem. I somras meddelade företaget en förlust på omkring 18 miljarder kronor. Något som företaget förklarade med att många britter väntar med semesterresor på grund av det varma sommarvädret och oroligheterna kring brexit, rapporterar The Independent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.