Postnord, med vd Annemarie Gardshol, pressas av snabbt vikande volymer för både brev och paket. Foto: TT

Vinstras för Postnord

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-danska brev- och paketleverantören Postnord redovisar ett kraftigt vinstras för årets andra kvartal. Bolaget pressas av stora fall för både brev- och paketvolymerna.

Postnord redovisar ett vinstras på 59 procent för årets andra kvartal jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Rörelseresultatet faller till 214 miljoner kronor, ned från 518 miljoner ett år tidigare.

Nettoomsättningen sjunker samtidigt 5 procent till 10 miljarder kronor.

”Resultatet minskade till följd av fortsatt kraftig paket- och brevvolymnedgång”, skriver det statskontrollerade bolaget i en kommentar i delårsrapporten. Där uppger man att paketvolymerna föll med 7 procent och brevvolymerna med 12 procent under kvartalet.

Höga transportkostnader påverkade

”Vidare påverkas resultatet fortsatt negativt av högre transportrelaterade kostnader till följd av inflation, ökade drivmedelspriser samt kapacitetsbrist till följd av EU:s mobilitetspaket och kriget i Ukraina”, skriver vd Annemarie Gardshol i en kommentar.

Ändringsprogram igång

Enligt Garshol har Postnord höjt tempot i redan befintliga ”förbättringsprogram” och koncernen har under årets andra kvartal cirka 1 500 färre medarbetare än under motsvarande kvartal 2021.

”Ett ytterligare exempel på hur vi anpassar vår verksamhet är den påbörjade nedstängningen av brevterminalen i Fredericia för att framöver endast ha kvar brevterminalen i Taastrup i Danmark. Vi arbetar även vidare med att öka flexibiliteten i vår affärsmodell som är präglad av höga fasta kostnader”, skriver Garshol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.