Henrik Hisihara, public affairs specialist på Postnord, om det rådande poststoppet. Foto: TT/ Christopher Hunt, Postnord

Postnord: ”Beklagar men hoppas på förståelse”

Uppdaterad
Publicerad

Postnord stoppar all post till och från Ryssland och Belarus i samband med sanktionerna från EU.

– Det är en effekt av rådande omständigheter, och något som vi beklagar, säger Henrik Ishihara, Postnords presstjänst.

Postnord har gjort en juridisk analys över hur EU-sanktionerna påverkar dem, som tillhandahållare av posttjänster inom ramen för Världspostunionen.

– Vi har då kommit fram till att vi i dagsläget inte kan förmedla post till och från Ryssland och Belarus utan att vara helt säkra på att vi följer sanktionerna, säger Henrik Ishihara.

Screeningsystem på gång

Stoppet träder i kraft från och med i dag den 24 mars. Det kommer att kvarstå fram till dess att Postnord infört ett screeningsystem, vilket företaget jobbar med just nu. Det ska effektivt kunna förhindra att bryta mot sanktionerna.

– Med det kan vi läsa av brevens adress och mottagare och jämföra med namn på sanktionslistan och på sätt förhindra att försändelse med värde når de här mottagarna.

Kommer returneras

Vad ska man göra om man till exempel vill skicka post till släktingar i Ryssland?

– Vill man skicka från Sverige går inte det just nu. Det är en effekt av rådande omständigheter, och något som vi beklagar. Men vi hoppas att det finns en förståelse att det just nu innebär problem, säger Henrik Ishihara.

Postförsändelser som är adresserade till Ryssland och Belarus kommer att returneras till respektive avsändare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.