Även södra Sverige kan få en del snö i vinter. Foto: TT

Vinterns väder – mildare i norr och kallare i söder

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s meteorolog Nitzan Cohen har grottat ned sig i forskning och studerat höstens vädermönster för att kunna ställa en säsongprognos för vintern.

– Det kan bli lite kallare än vanligt i söder och större områden kommer troligtvis att bli snötäckta, säger han.

Nitzan Cohen vill egentligen inte använda ordet ”långtidsprognos”, men han har studerat fenomen i atmosfären och kan ge en föraning om det mest sannolika vädret under december till februari. 

Han kan dock inte utlova en vit och snörik jul även om det nog kommer en del snö även i söder. 

– Jag älskar högtryck, men högtryck gör att det är svårt att bedöma när snön kommer. Det kan komma köldknäppar, men de kan lika gärna komma efter nyår.

Jetströmmar

SVT:s meteorolog har tittat på hur vindarna rör sig i Europa för att kunna se hur vintern troligtvis kommer att bli i Sverige.

– Jetströmmen kommer att splittras upp i två delar, en som går söder om Sverige och en som går norr om landet.

Jetströmmen är en kraftig vind på hög höjd som uppstår när kalla och varma luftmassor möter varandra. Jetströmmen driver i sin tur lågtrycksbanor och det står till grund för hur prognosen har utformats.

– Det gör att det ser ut att bli lite mildare i norr och lite kallare i söder. 

Milt i norr

Att det blir något mildare i norr betyder inte att det kommer vara varmt, eller att det inte kommer att snöa. 

– Det kommer fortfarande vara kallt. I Norrlands inland och i fjällen kommer det alltid snö. Men det kommer kanske att upplevas som något mildare.

Nitzan Cohen tror att det kommer att komma en hel del snö även i andra delar av landet. 

– Det gör att man också kommer att uppleva det som en kall vinter, även om det skiljer väldigt lite i temperatur från hur det brukar vara. 

Upplever temperaturen olika

Många säger att de upplever samma temperatur på olika sätt beroende på var de befinner sig i landet.   

– Jag är själv från Umeå och tycker att 20 minusgrader där känns helt okej, men söderöver tycker jag att 20 minus är vidrigt. 

– Det behöver inte bero på luftfuktigheten, utan det kan också bero på vad man är van vid och hur det blåser, säger Nitzan Cohen. 

Läs en detaljerad säsongprognos för vintern 2017-2018 i länken nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.