”Fryser du? Ta den här påsen med jacka, tröja, sockar och underställ!” står det på påsen som Tina hittade. Foto: Privat/TT, Bertil Ericson

Initiativet till hjälp för hemlösa: Kläder på träden

Uppdaterad
Publicerad

Jackor virade runt träden som hjälp till hemlösa och behövande – nu har fenomenet har fått ny skjuts av bilder på sociala medier.

– Spontant är det ett fantastiskt initiativ, säger Therese Sowilam som driver en förening som hjälper hemlösa.

Den svenska vintern kan vara påfrestande för landets hemlösa, men det finns också de som ägnar en extra tanke till dem som fryser. När Tina Ersson var ute och rastade sin hund på Kungsgatan i Malmö passerade hon en påse med kläder. Den var upphängd på en stolpe tillsammans med en hälsning.

–  Jag tänkte att det var en fantastisk gest av en människa som tänker gott, och att det var smart, säger Tina Ersson.

Hon har tidigare sett att folk ställt ut skor och kängor till behövande, och när hon passerade platsen senare var påsen borta.

– Man hoppas att den gått till någon som behöver den. Jag har rensat lite och tänkt att jag kanske ska göra det själv, säger Tina Ersson.

Bulgariskt initiativ sprids

Samtidigt har en bild på jackor på träd till hemlösa och behövande fått fart på sociala medier. De ursprungliga bilderna verkar ha publicerats för första gången i december 2015 av en bulgarisk Facebooksida vid namn Hidden Cash Sofia

En av dem som delat bilden är danska Jeanette Kagan. Hennes inlägg har i skrivande stund delats över 14 000 gånger och inlägget hon översatt, skrivet på franska och publicerat den 6 oktober, har delats över 350 000 gånger.

”Vinter i Turkiet och Bulgarien. Folk hänger jackor på träd till hemlösa och fattiga människor. Det är en gest som förtjänar att delas.” skriver Jeanette i sitt inlägg. Foto: Skärmdump Faebook

– Jag tyckte budskapet var så stark att det skulle delas på danska också. Jag blev förvånad att det blev så viralt, men det är bra för att inlägget visar att vi människor bryr oss om varandra, säger Jeanette Kagan.

Tipset: Packa extra vantar

Det danska inlägget har också delats i gruppen ”VI – Hjälper hemlösa”, som tillhör föreningen Volontärt initiativ som jobbar för att hjälpa utsatta människor.

– Det är ett fantastiskt fenomen! Jag har inte sett det i år men förra året var det privatpersoner som satte upp halsdukar och mössor och vantar i träden, säger Therese Sowilam som är en av grundarna.

Hon tror att metoden är bra om man vet var de hemlösa finns och hittar jackorna, och hon tipsar också om att bära med sig mindre gåvor.

– Packa ett par extra vantar eller torra strumpor som du kan ge bort om du passerar någon, det tar ingen plats i väskan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.