I nuläget avråds de som är gravida från att vaccinera sig mot covid-19 Foto: Ashlee Rezin Garcia/AP/TT/SVT

Virologiprofessorn: Vi vill inte vaccinera gravida just nu

Uppdaterad
Publicerad

Gravida avråds i nuläget från att vaccinera sig mot covid-19. Enligt Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid KI, bedöms risken dock som låg att vaccin skulle påverka framtida graviditeter.

– Sannolikt händer ingenting, säger han i SVT:s Corona special.

Vaccinationerna mot covid-19 är i full gång i Sverige och övriga Europa. De kommande veckorna väntas 100 000 vaccindoser levereras till Sverige varje vecka. Efter det väntas en uppväxling till 500 000 doser per vecka med målsättningen att hela Sveriges befolkning ska ha erbjudits vaccin innan sommaren.

Den snabba framtagningen av vaccin har föregåtts av omfattande tester. Däremot har ännu inget av de godkända vaccinen godkänts för gravida. Enligt Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska Institutet, avråds gravida fortfarande från att ta vaccinet.

– Vi vill inte vaccinera dem som är gravida just nu, säger Ali Mirazimi i SVT:s Corona special som sändes på torsdagen.

Däremot bedöms det inte föreligga någon större risk för kvinnor som tar vaccinet och blir gravida senare, enligt Ali Mirazimi.

– Om man vaccinerar nu och man undrar vad som händer om man blir gravid nästa år så är sannolikheten väldigt låg att vaccinet ska påverka. Så sannolikt händer ingenting, säger han.

Enligt Ali Mirazimi bedöms risken även som låg för mammor som ammar. Han betonar att dataunderlaget i nuläget är svagt på grund av ett lågt deltagande i de fas 3-studier som har gjorts.

– Vi har inte så mycket data. Men sannolikheten att ett sådant vaccin ska påverka amningen är väldigt låg, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.