Foto: Foro: Scanpix

Virusskydd skyddar mot trojanattack

Publicerad

Tiotusentals datorer riskerar att tappa kontakten med internet på måndag 9 juli på grund av en så kallad trojan. Men det finns sätt att skydda datorn från det skadliga viruset.

En trojan är ett virus som ändrar inställningarna på datorn och via speciella servrar skickar användaren till skadliga hemsidor.

Den estniska polisen slog i samarbete med amerikanska FBI till mot den aktuella trojanen redan 2011, men har låtit servrarna vara igång för att inte störa internettrafiken.

På måndagen kommer man dock att stänga ned servrarna, vilket leder till att infekterade datorer då riskerar att tappa sin internetuppkoppling.

Måndagens trojan inte unik

Enligt Jacob Schlyter, it-säkerhetsexpert på företaget Kirei, finns dock ingen anledning att drabbas av panik inför måndagen.

-Det finns inget unikt med just den här trojanen.

För att skydda datorn mot trojanen gäller samma regler som vid andra datavirus, det vill säga att man skaffar sig ett uppdaterat virusskydd, enligt Jacob Schlyter.

Man behöver heller inte till varje pris investera i ett program som kostar pengar. Det viktiga är att virusskyddet verkligen är uppdaterat.

-De program som är gratis kan också vara bra. Men visst, inget är ju helt gratis och ofta innehåller de någon form av reklam.

Skadlig kod

En trojan är bara ett i raden av ett antal datavirus som med olika syften sprids över nätet, enligt Jacob Schlyter.

-Trojanen består av en skadlig kod som kan användas för att stjäla något. Det kan vara dina bankuppgifter eller din tid.

Enligt Jacob Schlyter sprids en del datavirus till och med av personer vars enda syfte är att ställa till med så mycket elände som möjligt för användarna.

-Dessa typer av virus sprids av en typ vi kan kalla för ”stenkastande ungdom”.

Andra virus gör att du, efter att ha skrivit in den adress du vill komma till, hamnar på en helt annan sajt, enligt Jacob Schlyter.

-Du kan exempelvis vilja komma till Skatteverket, men istället skickas till en porrsajt. Syftet här är att sajten ska få så många träffar som möjligt.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.