Den påstådda Wagneravhopperen Andrej Medvedev på Oslos flygplats i februari 2023. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Påstådde Wagneravhopparen gripen i Sverige: ”Han är ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska påstådde Wagneravhopparen Andrej Medvedev, som flydde till Norge i januari, har gripits av svensk polis i Göteborg och befinner sig just nu på Migrationsverkets förvar.

– Det är en person som inte har rätt att vistas i Sverige, så han ska tillbaka till Norge där han har sökt asyl, säger polisens presstalesperson Malin Sahlström.

Det var natten mot fredag den 13 januari som Andrej Medvedev tog sig över gränsen till Norge. Han säger själv att han är tidigare befälhavare i den ryska stridsstyrkan Wagnergruppen – och att han vill vittna mot vad han säger är krigsbrott som de begår i Ukraina.

Medvedev, som har sökt asyl i Norge, bestämde sig dock i veckan för att ta en buss från Oslo till Göteborg efter att han hört att priset på cigaretter är mycket lägre i Sverige än i Norge. Efter att han handlat missade han dock sin buss tillbaka till Oslo och bestämde sig för att promenera längs vägen, varpå en polisbil körde fram till honom och grep honom. Han fördes därefter till Migrationsverkets förvar i Göteborg där han just nu väntar på att skickas tillbaka till Oslo.

”Ledsen för detta missförstånd”

I förvaret ska Medvedev ha kontaktat både den ryska människorättsorganisation Gulagu.net och sin advokat för att larma om vad som hänt honom. Enligt advokaten, Brynjulf ​​Risnes, visste Medvedev inte om att det var förbjudet att lämna Norge.

– Han trodde att han kunde åka till Sverige. Tyvärr har inte asylsökande möjlighet till det. Han är ledsen för detta missförstånd och hoppas att han snart flyttas tillbaka till Norge, skriver Risnes till norska Dagbladet.

Den svenska polisen bekräftar för SVT Nyheter att Medvedev är gripen och i Migrationsverkets förvar. Men kan inte säga mer om när han förväntas skickas tillbaka eller om själva gripandet i Göteborg.

– Jag har inga uppgifter om vad det var som gjorde att polisen kom dit och grep honom, säger presstalesperson Malin Sahlström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den påstådda Wagnersoldaten Andrej Medvedev. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.