• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Foto: Nyhetsbyrån TT

Wallström går in i valrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Margot Wallström gör nu full comeback i svensk inrikespolitik. Det meddelade hon tillsammans med S-ledaren Stefan Löfven under en presskonferens på torsdagseftermiddagen. Vilken roll Wallström får i partiledningen vill Löfven fortfarande inte avslöja.

– Det delas inte ut några ministerposter innan valet, sade Stefan Löfven på pressträffen men han konstaterar att Wallström nu fullt ut är tillbaka i partipolitiken.

Wallström: Roligt att vara tillbaka

Wallström, som länge var en av Socialdemokraternas populäraste politiker, öppnade redan i våras för en comeback. Sedan dess har hon nämnts som ett tänkbart namn till posten som utrikesminister.

– Jag vill inte spekulera i det och önska mig ministerposter. Först ska vi vinna valet, svarade hon på frågan om hon vill ha en roll som minister i en möjlig framtida regering.

Wallström konstaterade att det känns roligt att kunna komma tillbaka till valarbetet.

– Det känns pirrigt, viktigt och roligt. Jag känner ett stort förtroende för Stefan, sade hon.

Presenterade miljösatsning

Wallström, som meddelade att hon kommer att inleda en turné under valrörelsen, presenterade också en miljösatsning ur partiets kommande valmanifest. Satsningen handlar om en miljard kronor i ett miljömålsprogram.

– Vi ska stödja många bra projekt i kommuner och landsting.

En femtioprocentig egenfinansiering krävs. Tre områden står i fokus: klimatet, gifter och havsmiljön, enligt Wallström.

”Jag har agerat förband förut”

På pressträffen konstaterades även att det inte är första gången Wallström står bredvid en manlig partiledare, syftandes på den mindre lyckade valrörelsen med dåvarande S-ledaren Göran Persson.

– Jag har agerat förband förut, sade Wallström.

Hon fick också frågan vad hon brinner mest för, miljöfrågan eller utrikespolitiken.

– Jag är ute och pratar om alla dessa frågorna, för det måste hänga ihop, säger Wallström.

”Utrikesministerposten inte självklar”

Trots att spekulationerna om Margot Wallström hittills kretsat kring posten som utrikesminister, är det inte givet att det är den rollen hon kommer få vid ett eventuellt maktskifte, säger SVT:s politikreporter Margit Silberstein.

– Enligt personer jag pratat med som har insyn i partiet är det inte självklart, säger hon.

  • Margot Wallström var 1988-1991 biträdande civilminister, kulturminister 1994-1996 och socialminister 1996-1998. Hon avgick kort efter riksdagsvalet 1998 efter en konflikt med statsminister Göran Persson.
  • Året därpå utnämndes hon till EU-kommissionär och ansvarade för miljöfrågor i Prodi-kommissionen 1999-2004. Från november 2004 till februari 2010 var Wallström EU-kommissionens första vice ordförande, närmast under ordförande José Manuel Barroso.
  • Wallström har alltid lyfts fram som en av favoriterna när Socialdemokraterna bytt partiledare de senaste åren. Varje gång har hon sagt nej. ”Jag hoppas att det ska kanske ta slut någon gång och att man ska förstå att jag menar allvar. Det tåget har gått”, förklarade hon i en intervju 2012.
  • Margot Wallström fyller 60 år ett par veckor efter höstens val. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.