Utrikesministern och kungen Foto: TT

Wallström informerade kungen om Saudiavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) träffade i dag kung Carl Gustaf på Stockholms slott för att bland annat diskutera konflikten med Saudiarabien.

Mötet var planerat sedan länge och skulle handla om kommande statsbesök, men fick en ny vändning sedan kungen uttryckt en vilja att hjälpa till att bättra på relationerna med Saudiarabien.

– Regeringen är skyldig att informera kungen om utrikespolitiken, så nu passade utrikesministern på att redogöra för den uppkomna situationen gällande Saudiarabien. Men vad som sades på mötet kan jag inte kommentera, säger Wallströms pressekreterare Erik Boman efter mötet.

Saudiavtalet

Förra veckan kommenterade kungen att ”det är viktigt att ha en bra dialog och goda relationer länder emellan” och ”som Sveriges statschef vill kungen självklart bidra till att finna en lösning i den uppkomna situationen”.

Efter mötet var han positiv.

– Situationen diskuterades från båda parter och kungen tyckte att det var en bra dialog. Om det finns en efterfrågan från utrikesministern vill kungen självklart bidra i arbetet att lösa konflikten, säger Margareta Thorgren, informationschef på Hovet.

Om kungen ingår i det diplomatiska arbetet vill Erik Boman inte kommentera.

– UD arbetar systematiskt och seriöst, men exakt hur det görs går vi inte in på, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet