Utrikesminister Margot Wallström och kanadensiske professorn Jordan B Peterson. Arkivbilder. Foto: Henrik Montgomery/Lars Pehrson/TT

Wallström om Jordan B Peterson: ”Kan krypa tillbaka under sin sten”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström ryter ifrån mot den kontroversielle kanadensiske professorn Jordan B Peterson. Under ett panelsamtal i Stockholm säger hon att Peterson ska ”ta och krypa tillbaka under den sten han kom ifrån”.

Den ständigt aktuelle Jordan B Peterson, som nyligen besökte Sverige, har skaffat sig många lojala anhängare med sina föreläsningar och boken ”12 livsregler: ett motgift mot kaos”. Men hans syn på frågor rörande jämställdhet och relationen mellan män och kvinnor har också skapat ilska och aggressiva diskussioner, både på nätet och i traditionella medier.

Utrikesminister Margot Wallström tillhör en av dem som inte verkar särskilt förtjust i Petersons idéer.

– Jag förstår inte varför människor lägger så mycket tid på den mannen, säger Wallström under ett samtal på temat hur man stärker kvinnors roll, som hölls på Kulturhuset i Stockholm. Även Melinda Gates och Robyn deltog i samtalet.

Håller med om sängbäddning

Wallström anser att Peterson har vissa poänger, exempelvis vad gäller hans uppmaning till unga män att bädda sina sängar. Men i övrigt är hon mycket kritisk till den 56-årige psykologiprofessorn.

– Jag tycker att han skulle kunna ta och krypa tillbaka under den sten han kom ifrån, säger Wallström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.