Utrikesminister Wallström: Israel missförstår mig med flit

Wallström: Israel missförstår medvetet

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) kommenterade i Agenda Israels kritik mot hennes uttalanden om ”utomrättsliga avrättningar”. På en direkt fråga om Israel missuppfattar henne med flit svarade hon ja.

– Det är väldigt tråkigt att det blir kraftiga reaktioner på felaktiga grunder, säger Wallström i Agenda.

– Det är viktigt att det rättas till, och som alla hörde så har jag klart fördömt knivattackerna mot israeler. Det är en farlig situation och Israel har rätt att försvara sig.

Agenda

Utrikesministern framhöll flera gånger att den som lyssnar noga tydligt hör vad hon har sagt.

– Det behöver inte tolkas mer utan lyssna på vad jag säger. Det är en allvarlig och oroande utveckling mellan Israel och palestinerna. Hela världen ser på med stor oro för vad som ska hända. Vi vill att våldet ska minska. Vi har gjort uttalanden om det precis som USA:s utrikesminister John Kerry. Andra ledare i världen har också talat om att få ner krisen.

”Jag pratade om ett fenomen”

Det var i en interpellationsdebatt i fredags som Margot Wallström pratade om de palestinska knivattackerna mot israeler på senare tid och då sade hon bland annat:

”Jag tar avstånd från knivattacker. Jag tycker det är fruktansvärt och det får inte förekomma, och Israel har alltid rätt att försvara sig, att försäkra sig om sin säkerhet. Och på samma sätt får inte responsen vara sådan – och det säger jag i andra situationer där responsen blir sådan att det blir utomrättsliga avrättningar eller att det blir oproportionerligt så att antalet dödade på den sidan överstiger det ursprungliga dödsantalet, flera gånger om. Det är inte rätt väg framåt för Mellanöstern.”

– Jag pratade om det som ett folkrättsligt fenomen och hur allvarligt det är, säger hon i Agenda.

Medveten missuppfattning

Menar du att Israel medvetet missuppfattar dig?

– Ja. Jag kan inte svara på varför. Det här har spunnit runt i sociala medier.

Menar du att Israel vill ha en diplomatisk strid med Sverige?

– Det hoppas jag inte. Vi föredrar att tala direkt med dem och använda våra politiska och diplomatiska kontakter. Vi vill fördjupa och bredda dem.

Men varför tog du upp utomrättsliga avrättningar i det här sammanhanget om du inte avsåg just Israel?

Jag pratade om det som ett folkrättsligt fenomen och hur allvarligt det är. Vi måste förhindra att detta sker både här och i andra kriser och situationer.

Samtidigt verkar det som att dina uttalanden leder till den här typen av konflikter med Israel. Varför?

– Tyvärr har det drabbat också kollegor, det har varit starka reaktioner på sistone t ex mot USA:s utrikesminister Joh Kerrys uttalanden som är av samma slag. Vi ser med oro på utvecklingen därför att tvåstatslösningen som vi förespråkar verkar längre och längre bort, säger Margot Wallström och fortsätter:

”Vill inte det ska finnas missförstånd”

– Jag sade redan när vi erkände Palestina att det inte var för tidigt, utan jag befarade att det var för sent. Det är en myckt oroväckande utveckling i Mellanöstern. Vi ska fortsätta våra diplomatiska kontakter och jag skrev häromveckan i Haaretz att vi har viktiga kontakter som vi ska vara rädda om. Då vill vi inte att det ska finnas avsiktliga eller andra missförstånd om vad som har sagts.

Finns det exempel på att Israel har begått utomrättsliga avrättningar?

– Nej jag har inga sådana uppgifter som jag vill anklaga Israel för. Jag varnade för att det här är sådant som ligger i farans riktning när våldet eskalerar så som det har gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet