Foto: TT

Israel fördömer Wallström-uttalande

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fördömer utrikesminister Margot Wallströms (S) uttalanden om Israel under en interpellationsdebatt i fredags och kallar dem ”skandalösa”. Utrikesministern å sin sida menar att det handlar om en felcitering.

Under debatten tog Wallström avstånd från palestiniers knivattacker mot israeler och sade att Israel har rätt att försvara sig. Men hon talade även om ”utomrättsliga avrättningar”.

På en fråga om varför Margot Wallström inte mer kraftfullt fördömt de pågående attackerna svarade hon:

”Jag tar avstånd från knivattacker. Jag tycker det är fruktansvärt och det får inte förekomma, och Israel har alltid rätt att försvara sig, att försäkra sig om sin säkerhet. Och på samma sätt får inte responsen vara sådan – och det säger jag i andra situationer där responsen blir sådan att det blir utomrättsliga avrättningar eller att det blir oproportionerligt så att antalet dödade på den sidan överstiger det ursprungliga dödsantalet, flera gånger om. Det är inte rätt väg framåt för Mellanöstern. Man måste sansa sig på båda sidor och vi måste vara vän av freden. Det är det det handlar om i det här fallet.”

”Skandalösa uttalanden”

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu svarade i dag på uttalandet.

– Jag fördömer uttalandena, de skandalösa uttalandena, sade Netanyahu inför sin regering, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Det verkar som att hon förväntar sig att Israels medborgare ska blotta sina strupar för de som försöker att hugga dem. Det kommer inte att hända, och vi kommer att fortsätta att skydda israeliska medborgares liv.

”Det handlar inte om Israel”

Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö skriver i ett mejl till SVT att utrikesministern inte har sagt att Israel sysslar med ”utomrättsliga avrättningar”.

”Utrikesministern har inte sagt att Israel sysslar med utomrättsliga avrättningar. Utrikesministern för ett principiellt folkrättsligt resonemang om rätten att försvara sig och om vikten av proportionalitets- och distinktionsprincipen, dvs. att svaret på våldsamma attacker måste vara rimlig och att man i största möjliga mån måste skydda civilas liv. Det hon säger om detta gäller båda sidor” står det i uttalandet.

Sedan den 1 oktober har israeliska styrkor dödad 102 palestinier, varav 63 identifierats som förövare eller fångats på bild medan de genomfört attacker. De flesta av de övriga har dödats under sammandrabbningar.

Sverige kan exkluderas

Israels vice utrikesminister Tzipi Hotovely säger i en radiointervju att hon och Netanyahu, som även fungerar som utrikesminister, under ett möte i dag ska diskutera hur Israel ska svara på kritiken från Wallström, uppger Reuters.

Hotovely förutser en ”skarp respons”, säger hon, och antyder att Sveriges regering kan exkluderas ur försöken att väcka nytt liv i fredssamtalen mellan Israel och den palestinska regeringen.

Ambassadören också arg

Uttalandet ledde snabbt till ännu en diplomatisk kris mellan Sverige och Israel.

I en skriftlig kommentar till Expressen sade Israels ambassadör Isaac Bachman då:

Att fokusera på de åtgärder offren för terrorn vidtar i självförsvar, bidrar till att dra uppmärksamheten från terrordådens fasor. Istället borde man fördöma och agera mot terroristerna själva, deras finansiärer och den som uppviglar till terrorism. Om fokus ligger på att fördöma och motarbeta terrorismen, kommer självförsvarsåtgärder inte att vara nödvändiga.

Fakta: Flera bråk med Israel

  • När regeringen i oktober förra året erkände den palestinska staten kallade Israel hem sin ambassadör i Stockholm, som en mycket skarp protest mot det svenska beslutet.
  • I mitten av november blossade ett nytt bråk upp efter en intervju med Margot Wallström i SVT Rapport med anledning av terrordåden i Paris. Hon nämnde då konflikten mellan Israel och palestinierna på ett sätt som förargade Israels utrikesdepartement. Man kallade upp Sveriges ambassadör i Israel och skrev i ett starkt kritiskt uttalande bland annat att Wallström ”uppvisar ren fientlighet”.
  • Svenska UD menade att det Wallström sagt hade tagits ur sitt sammanhang. I en intervju i Expressen sade utrikesministern ”Israel upprörs över allt vi gör”, på frågan om hur relationen mellan Sverige och Israel påverkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.