Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: TT

Wallström undvek kritik mot Kina i riksdagens utrikesdebatt

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) undvek att kritisera Kina i utrikesdeklarationen.

Den fängslade svensken Gui Minhai nämns inte.

Den senaste tiden har Kina höjt tonläget mot Sverige efter det att regeringen krävt att den svenske förläggaren Gui Minhai släpps. Wallström uttryckte sig dock försiktigt om Kina i riksdagens utrikesdebatt.

Kina nämns bara kort på ett ställe i regeringens utrikesdeklaration.

”Vår relation med Kina är omfattande. Landets roll i världen växer, och med det följer ett ökat ansvar inklusive med skydd för de mänskliga rättigheterna”, står det i deklarationen.

Den fängslade Gui Minhai nämns inte alls.

”Arbetar dygnet runt”

Wallström uppgav att den svenska utrikesförvaltningen arbetar dygnet runt för svenskar i nöd. ”Vi hanterar flera mycket svåra ärenden, och ett antal namn är välkända för alla i den här kammaren. Vi agerar alltid med deras bästa för ögonen”, står det i deklarationen.

I radions P1 morgon uppger Wallström att man alltid överväger om namn ska nämnas i utrikesdeklarationen och att man alltid gör det man tror är bäst för medborgare som behöver hjälp.

På frågan om det finns risker att nämna Gui Minhais namn i deklarationen svarar Wallström.

– Det kan man aldrig veta.

I debatten efter att Wallström läst upp deklarationen uppgav Moderaternas utrikespolitiska talesperson Jonas Jacobsson Gjörtler att M står bakom de krav regeringen framfört till Kina när det gäller Gui Minhai.

Miljöpartiets Valter Mutt nämnde att Minhais presskonferens nyligen för tankarna till kulturrevolutionens skådeprocesser. Mutt sade också att den kinesiska ledningen missat vad den kinesiska filosofen Konfucius skrev om ”att röva bort folk och hur han starkt betonade att lagar och inte ledarnas godtycke bör styra en stat”.

Linjen ligger fast

I debatten kritiserade den borgerliga oppositionen regeringens nej till Natomedlemskap.

Centerns Kerstin Lundgren undrade varför Sverige bara ska hoppas på hjälp från EU och nordliga grannar när det finns möjlighet att få försvarsgarantier.

I utrikesdeklarationen konstaterar regeringen att Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast. ”Vår militära alliansfrihet tjänar oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa”, står det. Regeringen tillägger att det bland annat förutsätter en trovärdig nationell försvarsförmåga.

Flera partier kritiserade Sveriges linje i konflikten mellan Israel och palestinierna.

Sverigedemokraternas Markus Wiechel hävdade att svenskt bistånd till den palestinska myndigheten går till terrorism och till antisemitisk propaganda. Wallström kontrade med att biståndet går via EU och att EU:s kontroll fungerar väl.

– Svenskt bistånd går inte till terrorister. Så är det bara, säger Wallström.

Kritik mot Israelpolitik

Kristdemokraternas Sofia Damm anser att Sverige för ofta ”pekar finger” åt Israel och att det främst är Iran som skapar instabilitet i Mellanöstern.

Vänsterpartiets Yasmine Posio Nilsson angrep regeringen för att inte vara tillräckligt hård mot Turkiet och det turkiska militära angreppet mot kurderna i regionen Afrin i norra Syrien.

I utrikesdeklarationen står att utvecklingen i Turkiet ”inklusive återkommande konflikter med kurdiska grupper, är djupt oroande. Det gäller också attackerna i Afrin i norra Syrien”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.