”Det känns jätteskönt att alla privatpersoner, som inte orkar vänta på att staten ska börja testa alla, själva kan testa sig”, säger Apoteas vd Pär Svärdson till DN med anledning av att nätapoteket börjar sälja antikroppstester. Fotografiet på antikroppstestet är en arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / ERDEM SAHIN/EPA/TT

Nätapotek börjar sälja antikroppstester till allmänheten

Uppdaterad
Publicerad

De privata företagen Apotea och Werlabs kommer att erbjuda antikroppstester till sjukvårdspersonal, företag och privatpersoner.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell avråder privatpersoner från att ta testen.

– Vi har ännu inte landat i att det finns tillräckligt mycket kunskap för att göra en bra tolkning av de här svaren på individnivå, säger han till TT.

Werlabs, som arbetar med olika typer av hälsokontroller, ligger bakom det här coronatestet. Men själva testet i sig kommer från det amerikanska läkemedelsjätten Abbot – och tillförlitligheten på testet ska ligga på 99,6 procent.

Werlabs skriver på sin hemsida att det handlar om ett nytt antikroppstest som genomförs med venös provtagning.

Coronapandemin

Får remiss för provtagning

Testet kommer främst rikta sig till bland annat sjukvårdspersonal, polis och räddningstjänst – men även privatpersoner kommer kunna testa sig.

– Den som vill testa om man har genomgått covid-19 och har bildat antikroppar kan beställa ett test genom oss. Man får då en remiss för provtagning, som tar fem minuter, och sedan har man svaret inom två till fyra dagar. Det är dock viktigt att tillägga att hälso- och sjukvårdspersonal är vårt prio nu, säger Werlabs sälj- och marknadschef Johan Carrick till DN.

På Werlabs hemsida skriver de att man ska ha varit symtomfri i 14 dagar efter debut av symtom för att resultaten ska vara mer tillförlitliga, samt för att minska risken för smittspridning. Werlabs skriver även att priset för provtagningen, 750 kronor, ger dem kostnadstäckning men att det inte genererar någon vinst.

Målet är att utföra 100 000 tester i veckan, det är den leverans som läkemedelsjätten Abbot lovat att lämna till Werlabs. Testerna ska genomföras på 50 provtagningsplatser i Sverige.

Kommer dela data med Folkhälsomyndigheten

Werlabs skriver att de kommer att dela anonymiserad data med Folkhälsomyndigheten. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till DN att de gärna tar del av resultaten på gruppnivå.

– På befolkningsnivå fungerar detta alldeles utmärkt, det ger en miniminivå på hur många som är immuna i en befolkning. Där är de här testerna riktigt bra. Problemet är vad det betyder för en individ, det vet vi inte riktigt än, säger han till tidningen.

På grund av rådande kunskapsläget avråder Tegnell privatpersoner från testet.

– Vi har ännu inte landat i att det finns tillräckligt mycket kunskap för att göra en bra tolkning av de här svaren på individnivå, säger han till TT.

Företagen hävdar att de ger tillförlitliga svar på individnivå, med valideringar på nästan 100 procent?

– Ja, det är säkert sant. De kan visa vilka som har antikroppar. Frågan är vad de här antikropparna betyder för hur individen kan bete sig och risker för individen och dens omgivning. Det är där som kunskapen i världen inte riktigt har landat än, säger Tegnell.

Som privatperson, hur ska man tänka om man vill ta reda på om man haft covid-19 eller inte?

– Man får faktiskt ta och avvakta, för kunskapsläget är inte klart än.

SVT Nyheter har sökt Werlabs vd Henrik Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet