WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus Foto: TT

WHO backar: Smittspridningen i Sverige på stabil nivå

Uppdaterad
Publicerad

Anders Tegnell riktade under fredagen skarp kritik mot WHO efter att organisationen pekat ut Sverige och tio andra länder som särskilda riskländer där smittspridningen ökar. Nu backar organisationen från uttalandet om ökad smittspridning.

– Andelen positiva testresultat bland dem som testas ligger på en stabil nivå, skriver WHO i ett mejl till SVT Nyheter.

Världshälsoorganisationen WHO listade Sverige som ett av elva europeiska länder där sjukvården riskerar att pressas hårt på grund av ökad smittspridning. Folkhälsomyndigheten, genom Anders Tegnell, slog omedelbart tillbaka.

– Det är tyvärr en total feltolkning av datan, sa han till SVT på fredagsmorgonen.

Coronapandemin

När SVT senare under dagen når Anders Tegnell säger han så här:

– Man blir ännu mer förvirrad, det här ändras ju från dag till dag i många länder. Man måste vara väldigt försiktig med att jämföra länder. Datan är inte fel, men den är ofullständig.

Efter statsepidemiologens kritik backar nu WHO från sitt tidigare uttalande om att smittspridningen ökar i Sverige.

WHO: ”Stabil nivå”

I ett mejl till SVT Nyheter skriver organisationen att det alltjämt pågår en allmän smittspridning i Sverige och att antalet nya bekräftade fall per 100 000 invånare fortsatt är relativt högt. Däremot ser man ingen ökad smittspridning.

”Regeringen har utökat testningen och detta reflekteras i antalet nya rapporterade fall sedan i början av juni. Däremot är det viktigt att notera att andelen positiva testresultat bland dem som testas ligger på en stabil nivå, runt 12 till 13 procent”, skriver WHO.

Sverige kvar på risklistan

Organisationen understryker även att det finns flera positiva trender i Sverige, bland annat att antalet allvarliga coronafall fortsätter att minska och att antalet inlagda på intensivvårdsavdelningar blir färre.

Men trots att WHO alltså nu backar gällande smittspridningen, så listas Sverige alltjämt som ett av elva riskländer på organisationens hemsida.

På fredagskvällen säger WHO:s Europachef Hans Kluge att man kunde ha varit tydligare med att smittspridningen inte ökar i Sverige, enligt Sveriges Radio. Däremot står man fast vid att det fortsatt råder allmän smittspridning.

– Jag tror att det positiva budskapet gick förlorat. Vi vill visa vår uppskattning för Folkhälsomyndighetens många bra resultat, men samtidigt är det tydligt att det fortfarande finns en tydlig allmän smittspridning. Därför uppmuntrar vi regeringen och Folkhälsomyndigheten att fortsätta att utöka folkhälsoåtgärderna, säger Hans Kluge till SR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet