IVA på Södertälje sjukhus. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Antalet IVA-fall fortsätter sjunka – under 200 vårdas just nu

Uppdaterad
Publicerad

Antalet patienter med covid-19 på intensivvårdsavdelningar i Sverige fortsätter sjunka och är nu under 200. Trots att Stockholm länge haft fler än dubbelt så många covid-patienter inlagda på IVA än vad Västra Götaland haft, har nivåerna i regionerna de senaste dagarna varit nere jämte varandra.

Den 25 april vårdades 223 patienter på IVA i Stockholm, samtidigt som 91 var inlagda i Västra Götaland, enligt statistik från Svenska Intensivvårdsregistret som sammanställts av SVT. 23 juni var motsvarande siffror 46 respektive 45 patienter.

– Vi har inte haft en lika snabb nedgång som i Stockholm, men vi hade också en långsammare uppgång. Det kan jag tycka rimmar ganska väl med hur vi tänkt och planerat, säger Peter Dahm, verksamhetschef på An-Op-Iva på Sahlgrenska universitetssjukhuset Mölndal och IVA-resurs i Pandemigruppen i Västra Götaland.

– Vi tycker att det är bra att vi haft en mer dämpad kurva och inte en så stor topp.

Ingen stor marginal

Han påpekar att det är svårt att jämföra utvecklingen i de två regionerna, då de skiljer sig åt vad gäller till exempel geografi och befolkningstäthet. I Stockholm satte smittspridningen också fart tidigare medan Västra Götaland hade mer tid att förbereda sig.

– Vi har hela tiden uppskattat att vi ligger ungefär två veckor efter Stockholm. Sedan är det också olika prognoser i olika län, säger Peter Dahm.

Björn Persson är verksamhetschef för IVA i på Karolinska sjukhuset i Huddinge och Solna i Stockholm, vilka tar hand om den största andelen covid-patienter som behöver intensivvård i regionen. Att patienterna blir färre tror han dels kan bero på ett annat smittläge, dels på att omhändertagandet har blivit bättre och att riskgrupperna kan ha blivit bättre på att skydda sig.

– Samtidigt får vi allt fler vanliga intensivvårdspatienter när samhället öppnar upp.

”Tappa inte garden nu”

Han säger att läget är under kontroll just nu, men att till exempel midsommarfirande och demonstrationer väcker oro. Det går heller inte att säga om trenden med färre covid-patienter på IVA håller i sig.

– Kommer det nya toppar nu när vi har fler vanliga patienter blir det extremt tufft.

Även i Västra Götaland har trenden varit positiv den senaste tiden, men Peter Dahm vill också påpeka vikten av att fortsätta följa restriktionerna:

– Tappa inte garden nu, utan håll isär och håll ihop. Vi får inte slappna av även om vi vill, det finns en stor önskan i befolkningen om det men vi som jobbar i IVA ser de drastiska resultaten av en covid-infektion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet