Foto: TT

Ygeman: Det är inte polisstationer utan poliser som behövs

Uppdaterad
Publicerad

Att det saknas polisstationer i elva av femton särskilt utsatta områden, ser inte inrikesminister Anders Ygeman (S) som ett stort problem.

– Det är inte polisstationer som behövs utan poliser på gatorna, säger han till SVT Nyheter.

Av de femton områden som polisens nationella operativa avdelning (NOA) listat som särskilt utsatta områden för allvarlig brottslighet och där man bör rikta särskilda insatser, är det bara fyra som har polisstationer. Åsikterna om hur viktigt det är med fysiska polisstationer går isär hos polisområdescheferna, men också hos politikerna. Inrikesminister Anders Ygeman menar att det viktiga är polisnärvaro på gator och torg och säger att regeringen har sett till att det tillkommit 300 poliser under förra året.

– Inte alla dessa områden har en polisstation men de allra flesta har väldigt nära till en och kan ta sig dit på 5-15 minuter med bil. Vi ser också att allt fler tar kontakt med polisen via internet och telefon för att anmäla brott, säger inrikesministern till SVT Nyheter.

Läs mer: Kriminologen: Viktigt att finnas på plats

”Bidrar till trygghet och tillit”

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad anser att det är viktigt med polisnärvaro i varje kommun och hans parti uppskattar att 30-40 av Sveriges 290 kommuner saknar regelbunden polisiär verksamhet. Han ser polisstationer som ett sätt att på lång sikt bryta den dåliga relation som finns mellan poliser och ungdomar i de utsatta områdena.

– Visst behövs det fler poliser ute i yttre tjänst men det är också viktigt med polisstationer för att skapa tillit och ha kontakter med näringslivet och inte minst ungdomar och fritidsgårdarna. Det bidrar till trygghet, skapar en servicefunktion och att minska den negativa attityd som många ungdomar har till poliser, säger Roger Haddad.

”Vilja att jobba i de utsatta områdena”

Liberalerna har ställt krav på regeringen för att de ska anställa fler poliser och Haddad hävdar att det varit svårt för polisen att tillsätta tjänster, bland annat till projektet Mareld i Södertälje, något som SVT Nyheter tidigare rapporterat om.

Den bilden känner inte Anders Ygeman igen.

– Det tror jag bygger på ett missförstånd. Jag har talat med polischefer som ser en stark vilja att jobba i de här områden och att det inte varit svårt att rekrytera. Det har exempelvis aldrig varit så här många poliser i Botkyrka, säger Ygeman.

Läs mer: Synliga poliser ger resultat

Lönepåslag

Liberalerna har föreslagit ett lönepåslag på 4.000 kronor extra i månaden för poliser och har avsatt 1,3 miljarder i sitt budgetförslag till lönesatsningen. I dagsläget finns ett lönepåslag på 1.500 kronor för de som jobbar i projektet Mareld, uppger Ygeman.

Båda sidor är överens om en sak; poliserna ska ut på gatorna och inte sitta inne på kontor. Liberalerna vill se 2.000 fler poliser i yttre tjänst.

– Det går att göra med den kapacitet vi redan har i dag, säger Roger Haddad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.