Inrikesminister Anders Ygeman (S. Foto: SVT

Ygeman: Ny lag kanske hade kunnat stoppa 17-åriga flickan

Uppdaterad
Publicerad

I vår träder en ny svensk lag i kraft som förbjuder terrorresor och stöd till terrororganisationer. Denna lag skulle kanske kunna ha stoppat fallet med den 17-åriga flicka från Linköping som i dag står inför rätta i Wien, menar inrikesminister Anders Ygeman (S)

Svensk polis har gjort helt rätt i fallet med den 17-åriga svenska som i dag mötte rätten i Österrike, sade inrikesminister Anders Ygeman (S) i Gomorron Sverige på tisdagen.

Det är inte straffbart i nuläget att ansluta sig till en terrororganisation, så enligt lagen var det rätt att inte stoppa henne när 17-åringens föräldrar larmade Säpo. Men den nya lag som träder i kraft senare i vår och förbjuder så kallade terrorresor och stöd till terrororganisationer hade kanske kunnat stoppa flickan tidigare.

Hoppas på effekt av nya lagen

– Förhoppningen är att vi ska kunna avbryta folk från att resa. Vi vill också ha bättre förebyggande arbete på hemmaplan, så att man inte dras in i den här radikaliserings- och rekryteringsprocessen, säger Ygeman.

I början av december greps den 17-åriga flickan i Österrikes huvudstad. Hennes föräldrar hemma i Linköping hade redan slagit larm om att hon försvunnit. De oroade sig för att hon lämnat Sverige för att ansluta sig till IS.

”Mardröm för föräldrarna”

Samtidigt hävdar flickan att hon inte alls var på väg till någon terrorresa, utan skulle tillbaka hem till Sverige. Även om den nya lagen hade gällt så hade det givetvis varit upp till åklagare att bevisa saken i rätten, poängterar Ygeman.

– Men det är ju en mardröm för föräldrarna givetvis, att ett barn ger sig iväg på en sådan här livsfarlig resa. Vi vet att många av de som ger sig i väg dör i strid och kommer inte tillbaka.

För lång tid med för svag lag

Men det var ändå rätt, i det här fallet, av svensk polis att inte agera tidigare?

– Polisen måste ju följa lagen, det som är fel är ju att vi under en lång tid haft för svag lagstiftning. Innan jul lade vi ju fram ett förslag på ny lagstiftning som förhoppningsvis ska täppa till det här hålet.

Vilken skillnad hade den här nya lagen gjort för polisen?

– De hade kanske kunnat komma in tidigare och hindrat den här tjejen från att resa, om det fanns misstankar om brott. Det är det vi vill göra, komma in så tidigt som möjligt för att förhindra att folk reser och ansluter sig till IS, sade Anders Ygeman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

17-åring misstänkt för IS-resa

Mer i ämnet