Foto: SVT/TT

Anders Ygeman om Lagrådets underkännande

Uppdaterad
Publicerad

Lagrådet underkänner regeringens lagförslag om skärpta id-kontroller och möjlighet att stänga Öresundsbron. Men regeringen gör en annan bedömning och fortgår med lagförslaget.

– Den här situationen är akut och då måste regeringen kunna agera, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Det var ord och inga visor som levererades av Lagrådet i sin skarpa kritik av lagförslaget som regeringen lagt fram om skärpta id-kontroller på transporter till Sverige och möjlighet att kunna stänga Öresundsbron om flyktingtrycket blir för stort. För hastigt berett, strider mot asylrätten och riskerar att kränka den personliga integriteten var en del av kritiken som Lagrådet lade fram.

Men inrikesminister Anders Ygeman meddelar i kväll att regeringen gör en annan bedömning än Lagrådet och ämnar fortsätta med lagen. Speciellt värjer han sig mot Lagrådets kritik att regeringen har gått för snabbt fram i sin beredning av lagen.

#flykt

– Normala beredrutiner är ett halvår.  Det är kort tid, men vi har det högsta asylmottagandet någonsin och till och med dubbelt så stort som det högsta. Det här händer här och nu och det kan inte lösas om ett halvår, säger Anders Ygeman.

”Behovet av kontroll kvarstår”

Regeringen ska nu i lugn och ro analysera Lagrådets kritik, meddelar Anders Ygeman.

– Men behovet att kontrollera situationen kvarstår.

Lagförslaget går ut på att regeringen ska kunna ta till speciella åtgärder om det råder ”allvarlig fara för den allmänna ordningen eller inre säkerheten i landet”. Att en allvarlig fara föreligger Sverige, ställer sig Lagrådet skeptisk till . Den kritiken har Anders Ygeman svårt att förstå.

– Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har pekat på att allvarliga samhällsfunktioner är hotade och polisen har bedömt att det råder ett hot mot den allmänna ordningen, säger Anders Ygeman.

Andra partier kritiska

Centerpartiet och Vänsterpartiet uppmanar nu regeringen att dra tillbaka lagförslaget efter lagrådets kritik.

– Vi har hela tiden uppfattat det som att syftet med id-kontrollerna är att förhindra att människor överhuvudtaget kan komma till Sverige och söka asyl. Det är att kringgå asylrätten att medvetet försvåra för människor som kan ha asylskäl att ansöka om asyl, säger V:s partiledare Jonas Sjöstedt till TT.

Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är mer försiktig i sin kritik

”Vi ska nu analysera Lagrådets kritik mot regeringens förslag. Och förväntar att regeringen återkommer med besked om hur de avser att hantera kritiken”, skriver Svantesson i en skriftlig kommentar till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet