Foto: SVT

Ygeman (S) om zonförbud: ”Skulle inte tillföra någonting”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra vill införa zonförbud i Sverige som idag finns i Danmark, men inrikesministern Anders Ygeman (S) tycker inte det skulle tillföra något till svensk lagstiftning. – Vi har de här möjligheterna inom ramen för polislagen, säger han.

Moderaterna vill införa så kallade zonförbud i Sverige som ska ge polisen möjlighet att avvisa personer som har uppvisat ett särskilt ”otrygghetsskapande beteende” på en viss plats – skolgårdar till exempel.

”Skolan är ingen allmän plats”

– På skolgårdar så är det ju rektor som bestämmer vem som får vistas där. Men skolan är inte en allmän plats. Det är rektorn på skolan som bestämmer vilka som får vistas där, säger Ygeman.

Vad säger du då om Moderaternas förslag om zonförbud?

– Jag tycker i grunden att den som missköter sig och bryter mot lagar ska dömas till fängelsestraff och inte bara inte få vara på en viss plats.

”Bättre med fotboja”

Inrikesministern tycker inte heller att ett zonförbud skulle tillföra något för svensk lagstiftning.

– Vi har motsvarande lagstiftning inom ramen för polislagens 13:e och 24:e paragraf.

Hur då?

– Att polisen kan meddela att du inte kan vistas på en speciell plats till en enskild person eller meddela att personen inte får vistas på en speciell plats, och tillägger:

– Det är bättre att vi exempelvis kan utdöma husarrest med fotboja till unga lagöverträdare.

Fakta: Moderaternas förslag om zonförbud

Zonförbudet i Sverige ska på samma sätt som i den danska lagstiftningen kunna meddelas för en bestämd period som högst får vara i tre månader och ska därefter kunna förlängas med ytterligare högst tre månader.

Ett zonförbud ska kunna meddelas muntligen på plats av en polisman i omedelbar anslutning till det särskilt otrygghetsskapande beteendet. Förbudet ska gälla omedelbart. Det muntliga beskedet ska därefter snarast följas upp med en skriftlig bekräftelse, som preciserar förbudets närmare innehåll och en motivering till beslutet. Zonförbudet ska kunna överklagas till domstol.

Överträdelse av zonförbudet ska vara straffbelagt och kunna leda till fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.