Youtubern Bente Schramm har berättat på sin youtube-kanal om sin ångest och sina diagnoser. Foto: Privat

Youtube-stjärnan The Bentish om sin ångest: Det är hemskt

Uppdaterad
Publicerad

22-åriga Bente Schramm har valt att prata hon öppet om sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa.

Som en av Sveriges mest tongivande youtubers har ”The Bentish” hittat en plattform för att prata om sin ångest och sina diagnoser.

– Det är inte coolt att må dåligt, det är hemskt att må dåligt, säger hon till Lilla Aktuellt.

Bris larmar nu om psykisk ohälsa i en ny rapport.

Bente Schramm, 22, har lidit av ångest och psykisk ohälsa så länge hon kan minnas. Även fast det har blivit bättre med åren så händer det att hon ibland sjunker ner i en ”dipp” – något hon själv beskriver som obehagligt.

– Man blir nervös i magen och nästan lite illamående. Man blir ledsen och vill bara krypa ihop och helst inte finnas. Det är en jättejobbig känsla.

Drog sig för att prata på Youtube

Bente har diagnoserna ADHD och aspergers syndrom. För henne kan ångesten komma när hon sätter för mycket press på sig själv. Ibland kan hon till och med vakna upp mitt i natten med panikångest.

– Det känns som att man går sönder. Man vet inte vad man ska göra. Det är svårare att bota en ångestattack än det är att bota en förkylning, säger Bente till SVT Nyheter.

Läs mer: Bris larmar: Många barn hör av sig om psykisk ohälsa

Innan har Bente, även känd som ”The Bentish”, dragit sig för att prata om sina diagnoser och sin ångest på Youtube eftersom att hon tror att det påverkar barn till att tro att det är coolt att må dåligt.

Nu vill hon få sina följare att förstå hur jobbigt det kan vara när man får en ”dipp”.

– Många youtubers pratar om det och därför har barn fått för sig att det ska vara så. Nej, det är inte coolt att må dåligt, det är hemskt att må dåligt.

”Haft en himla tur”

I dag publicerar organisationen Bris, Barnens rätt i samhället, sin årsrapport där de skriver att psykisk ohälsa ökar bland barn och unga i landet.

För att förebygga detta menar Bris att både politiker och vuxna i barns närhet måste ta sitt ansvar – något som Bente Schramm kan intyga på är viktigt då hon alltid fått stöd från både sin familj och skola.

– Mamma och pappa har jag alltid haft på min sida. Lärare har alltid förstått mig och hjälpt mig, säger Bente och fortsätter:

– Jag har haft en sådan himla tur egentligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.