MedlingsInstitutet noterar i sin årliga rapport om löneskillnader att fler kvinnor tar sig in i manligt dominerade yrken och vice versa. Löneskillnaderna minskar, om än långsamt, mellan könen sedan 2001.
Enligt rapporten var den vägda, eller oförklarade löneskillnaden mellan kvinnor och män på hela arbetsmarknaden fem procent förra året. Då har hänsyn tagits till ålder, yrke och vilken sektor man jobbar i. Löneskillnaden minskade med 0,8 procentenheter jämfört med 2013.
– Det är en snabb förändring, anser Claes Stråth.
Bättre utveckling
I en analys som institutet gjort över skälen till minskningen mellan 2008 och 2013 är slutsatsen att ungefär en tredjedel kan förklaras av att kvinnor har haft en bättre löneutveckling än män, avtalen har gett dem mer, relativt sett.
Men det främsta skälet, som ligger bakom omkring två tredjedelar av de minskade skillnaderna, är att arbetsmarknaden har blivit lite mindre könsuppdelad.
– Det verkar ju som att kvinnor kommer in mer i relativt välavlönade yrken som målare och hantverkare, sade institutets generaldirektör Claes Stråth på en pressträff, som ett exempel.
Claes Stråth tror också att löneskillnader beroende på kön bland läkare snart kommer att vara borta, eftersom läkaryrket är ett där många unga kvinnor har kommit in och äldre kollegor med högre befattningar pensioneras och ger plats för karriär.
Bryta strukturer
Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) hävdar att vägen till jämställda löner går via analys, medvetenhet om strukturer och åtgärder som mer delad föräldraförsäkring för att män ska ta mer föräldraledigt.
– Och man måste arbeta mer med att få män och kvinnor att utbilda sig och arbeta i icketraditionella yrken. Och vi vill återinföra lönekartläggning varje år, säger Regnér.
Fackförbundet Unionens förhandlingschef Niklas Hjert talar om att ändra invanda mönster.
– Vi måste se till att kvinnor och män får lika tillgång till kompetensutveckling och att man fördelar föräldraledigheten jämnt, för det påverkar möjligheterna att göra karriär, säger han.
Den totala löneskillnaden mellan könen, utan hänsyn tagen yrke, utbildning, ålder eller arbetstid, var 13,2 procent. Det är bara 0,2 procentenheter lägre än 2013. Med den takten skulle det ta mer än 60 år att jämna ut skillnaderna.
– Men ser man till utvecklingen de senaste sju åren pratar vi om 30 år, säger Claes Stråth.