Foto: Johan Nilsson/TT/Jonathan Näckstrand/TT

Ytterligare en halv miljard till förlossningsvården nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen, Liberalerna och Centerpartiet vill skjuta till ytterligare en halv miljard kronor till förlossningsvården nästa år, ett förslag som ingår i den kommande budgeten.

– Det här innebär att staten rejält förstärker anslaget som går till regionerna för att utveckla förlossning och neonatalverksamhet. Det går från 1 miljard årligen till 1,5 miljarder och det här känns väldigt bra, säger Anders W Jonsson, sjukvårdspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Nästa år vill alltså januaripartierna öka anslagen till förlossningsvård och kvinnors hälsa med 500 miljoner kronor. Man beräknar att avsätta 500 miljoner kronor extra också för 2022. Anslagen innebär en utökning av en redan beslutad satsning på förlossningsvård, kvinnors hälsa och neonatalvård, totalt anslås nu 1,5 miljarder nästa år.

Nationella riktlinjer

Insatserna är tänkta att bland annat omfatta nationella riktlinjer för en sammanhållen vård inom förlossningsvården, och främja kontinuiteten för kvinnan under graviditet, förlossning och eftervård. Man ska också kunna ge ökade möjligheter till eftervård där det blir enklare att fånga upp de mammor som lider av fysiska eller psykiska problem efter en förlossning.

Enligt Centerpartiet har en sammanhållen vårdkedja inom förlossningsvården redan testats framgångsrikt på vissa ställen, nu vill man utveckla den i hela landet. Det blir dock upp till regionerna att bestämma exakt hur pengarna ska användas.

– Det är upp till regionerna hur man vill använda de här pengarna, det viktiga är att de ska användas till att göra förlossning och nyföddhetsverksamhet betydligt bättre än vad den är idag, säger Anders W Jonsson.

”Förhållandevis små pengar utgör en stor förändring”

Anders W Jonsson, som också är barnläkare i Gävle, menar att de pengar som tidigare anslagits gjort skillnad i verksamheten.

– Merparten av de här pengarna går till att utveckla förlossningsverksamhet och nyföddhetsverksamhet, till exempel har vi på Gävle sjukhus kunnat se hur det har utvecklat vården så att även barn som föds och är sjuka numera inte skiljs från sina föräldrar vilket var regel tidigare. Förhållandevis små pengar utgör en stor förändring i vardagen för nyblivna föräldrar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.