En person har begärts häktad i sin utevaro. Arkivbild. Foto: TT

Dubai-vd häktas i Allra-härvan

Uppdaterad
Publicerad
Ytterligare en toppchef häktas i härvan kring pensionsbolaget Allra. Evran Mersin, vd för Allras dotterbolag i Dubai, är häktad i sin frånvaro och en europeisk arresteringsorder ska utfärdas.

40-årige Mersin misstänks för grov trolöshet mot huvudman. Brotten ska ha begåtts under 2012. Genom sin advokat bestrider han alla anklagelser.

Mersin var tidigare bosatt i Sverige men är nu utflyttad. I folkbokföringen hänvisas till en adress i Dubai, men om det är där eller i något annat land som han befinner sig är oklart.

En nyckelperson

Vid tiden för de misstänka brotten var Evran Mersin en av nyckelpersonerna i finansbolaget Oak capital som Allra, som då hette Svensk fondservice, gjorde affärer med. Det är några av de affärerna som står i centrum för den omfattande brottsutredningen.

I Oak capital arbetade han tillsammans med Olle Marcusson, som häktades för en dryg vecka sedan. Marcusson blev senare vd för fondbolaget i Luxemburg.

Dubaibolaget misstänks ha använts för att mjölka pensionsfonderna på pengar genom avancerade upplägg med finansiella instrument och höga avgifter. Enligt Dagens industri ska dotterbolaget ha tjänat 90 miljoner kronor på tre månader med endast en person anställd.

Vd häktad

Sedan tidigare är även Allras före detta vd Alexander Ernstberger häktad, något som ledde till att han hoppade av vd-posten i bolaget som han är en av medgrundarna till och huvudägare i. Senast på fredag måste åklagaren besluta om han ska begära att Ernstberger och Marcusson förblir häktade.

Turerna kring Allra har även fått politiska följder. Efter att toppcheferna häktades beslutade regeringen att dra tillbaka utnämningen av Thomas Bodström som ny landshövding i Stockholms län. Bodström satt en period i Allras styrelse, och utnämningen av honom mötte stark kritik.

Fakta: Allra

Visa

Allra verkade inom ramen för premiepensionssystemet. Som mest sparade 130 000 personer i bolagets fonder.

Allra grundades 2008 under namnet Svensk fondservice. Bolaget fick 2013 kritik av Konsumentombudsmannen (KO), som krävde att Svensk fondservice ändrade sina aggressiva försäljningsmetoder.

I september 2013 bytte man namn till Allra.

Inför en planerad börsintroduktion lockade Allra till sig flera kända svenskar till styrelsen, bland dem före detta justitieminister Thomas Bodström och näringslivsprofilen Ebba Lindsö.

I februari 2017 stoppade Pensionsmyndigheten alla nyplaceringar i Allras fonder i premiepensionssystemet, efter upprepade klagomål från sparare. Svenska Dagbladet hade vid ungefär samma tid inlett en granskning av bolaget.

En månad senare polisanmälde myndigheten Allra, som enligt pensionsmyndighetens utredning har ägnat sig åt stora interna transaktioner utan att kunna motivera hur de gagnat spararna.

Också revisionsföretaget Deloitte, som 2016 granskade bolagets räkenskaper, har anmält Allra till Ekobrottsmyndigheten.

Styrelseledamöterna hoppade av i rask takt när uppgifterna om Allra blev kända i media.

Regeringen tog i mitten av oktober tillbaka utnämningen av Thomas Bodström till ny landshövding i Stockholms län, efter att flera toppar inom Allra häktats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pensionsbolaget Allra

Mer i ämnet