Mikail Yüksel. Foto: SVT

Yüksel kommenterar uteslutningen ur Centerpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet uteslöt under onsdagen sin lokala toppkandidat på riksdagslistan i Göteborg, Mikail Yüksel. Han förnekar nu att han försökt att starta en underavdelning till Grå vargarna i Sverige och förklarar sin relation till organisationen.

Partisekreteraren Michael Arthursson uppger att skälet till uteslutningen var att Yüksel tidigare haft samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna. Mikail Yüksel skriver i ett inlägg på Facebook att han tidigare informerat partiet om sina kopplingar till organisationen.

Han skriver: ”Man hänvisar till att jag skulle träffat Grå Vargarna utan att informera partiet. Det är helt enkelt inte sant. Jag har varit öppen med att min pappa varit aktiv inom det turkiska nationalistiska partiet (i Sverige Grå vargarna) och att jag den vägen träffat deras representanter.”

Val 2018 Väst

Att han skulle haft något intresse av att starta en underavdelning till partiet förnekar han.

”Partiets påstående om att jag försökt starta en underavdelning är delvis sant. Jag blev inbjuden till samtal om den saken och erbjöds att göra det. Någonting jag tackade nej till. Helt enkelt för att det inte intresserade mig. Hade jag ”försökt” starta en underavdelning hade jag givetvis också lyckats med tanke på min familjs bakgrund.”

”Skelett i garderoben ska fram”

Partisekreteraren Michael Arthursson har tidigare under dagen berättat för SVT att de inte har haft kännedom om Yüksels inblandning gällande en underavdelning i Sverige av Grå vargarna utan att det först framkommit efter att partiet tagit initiativ till nya samtal med Yüksel.

– Vi har riktlinjer för våra nomineringar. Där ingår att man har samtal där sådant ska tas upp och man skriver på en kandidatförsäkran. Där ingår att man ska informera om det finns omständigheter som är försvårande. På vardagsspråk så ska skelett i garderoben fram, sade Michael Arthursson tidigare under onsdagen.

Hade han fått bli en kandidat om han hade lämnat information om sin samverkan med Grå vargarna?

– Det tror jag inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet