Centerns toppnamn i Göteborg, Mikail Yüksel, utesluts ur partiet. Foto: Privat/SVT

Centern utesluter toppnamn i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet utesluter med omedelbar verkan sin lokala toppkandidat på riksdagslistan i Göteborg, Mikail Yüksel.

Partisekreteraren Michael Arthursson uppger att skälet är att Yüksel tidigare haft samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna.

– Vi har uppmanat honom att lämna sin plats, men han har inte gjort det. Istället har partistyrelsen på eftermiddagen beslutat om uteslutning.

Val 2018 Väst

Centerpartiet uppger att man har informerat Yüksel under processen och han också har fått möjlighet att yttra sig.

– Mikail Yüksel står som tvåa på riksdagslistan i Göteborg och det var diskussioner redan innan om han hade koppling till regimen i Turkiet, men det kom inte fram några belägg, säger Michael Arthursson, partisekreterare Centerpartiet.

Efter det har partiet haft förnyade samtal med honom där ny information har kommit upp till ytan.

– Då har han uppgett att han för några år sedan var med i förberedelsesamtal för att starta en gren av Grå vargarna i Sverige och Skandinavien. Det är något som vi i partiledningen inte har fått någon kännedom om. Det strider mot hur man ska vara som kandidat i Centerpartiet och gör att förtroende inom partiet försvinner.

”Det stämmer inte”

SVT har sökt Mikail Yüksel för en kommentar utan framgång. Däremot fick TT kontakt tidigare under dagen. Då hade Mikail Yüksel inte fått beskedet om att han var utesluten ur partiet.

– Det stämmer inte, var har ni hört det?

TT: Från partisekreteraren. Har du haft samröre med Grå vargarna?

– Nej, jag har aldrig varit medlem i ett annat politiskt parti. Jag har en egen version att berätta och kommer snart att göra ett uttalande på min Facebook, säger Mikail Yüksel.

Står efter Annie Lööf

Mikail Yüksel ska också ha poserat på foton tillsammans med Grå vargarnas partiledare.

– Det är en högerextrem, nationalistisk och våldsbejakande rörelse väldigt långt ifrån Centerpartiet, säger Michael Arthursson.

Yüksel står som andra namn efter partiledaren Annie Lööf på den lokala riksdagslistan.

– Det är olyckligt, att han blivit kandidat och inte berätta om bakgrunden för oss andra i Centerpartiet. Sedan är det alltid tråkig när man behöver utesluta en medlem, det är ingen positiv händelse i sig, men alternativet hade varit värre.

Yüksel kommenterade uteslutandet på sin Facebooksida under kvällen. Där förklarade han sin koppling till Grå vargarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet