På bilden, som är tagen i juli 2015, syns bostadsminister Mehmet Kaplan äta middag tillsammans med bland andra Barbaros Leylani och Ilhan Senturk till vänster i bild.

Bostadsministern på middag med högerextrem ledare

Uppdaterad
Publicerad

Här ses bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) äta middag med en högerextremledare och en man som är anmäld för hets mot folkgrupp. Efter att ett foto från middagen uppmärksammats går nu ministern ut och tar avstånd från männen som satt vid samma bord.

På bilden, som är tagen i juli 2015, syns bostadsminister Mehmet Kaplan äta middag tillsammans med bland andra Barbaros Leylani och Ilhan Senturk. Den senare är svensk ordförande för den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna.

Barbaros Leylani uppmärksammades förra veckan efter att han som vice ordförande i Turkiska riksförbundet hållit tal på Sergels torg och skrikit ”Turken vaknar! De armeniska hundarna bör akta sig. Död åt de armeniska hundarna!” och talade om ”raskamrater”. Kritiken lät inte vänta på sig och Leylani lämnade sina uppdrag i förbundet. Han har också anmälts för hets mot folkgrupp.

MP-krisen

”Vi känner varandra”

Middagen där Kaplan syns med de två männen arrangerades av företagarföreningen Tumsiad Sverige. Både Barbaros Leylani och Ilhan Senturk bekräftar för Aftonbladet att de var på middagen och att de är bekanta med bostadsministern.

– Vi känner varandra, inte 100 procent, men jag vet vem han är och han vet vem jag är. Jag tror inte att han tycker om vår organisation, säger Ilhan Senturk till tidningen om Kaplan.

Leylani säger att han inte talade med Mehmet Kaplan under middagen.

– Jag kände honom väl innan han blev minister, men nu har vi ingen nära kontakt, säger han till Aftonbladet.

Expressen som var först att rapportera om bilden försökte under onsdagen nå Mehmet Kaplan som vägrade svara på frågorna. Men efter att först ha vägrat svara gick sedan Miljöpartiet ut med ett pressmeddelande där man tar avstånd från högerextrema organisationer och yttringar.

– Som gäst på en tillställning kan jag inte kontrollera vilka andra som är närvarande utan det måste organisationen som arrangerar tillställningen ta ansvar för, säger Mehmet Kaplan i pressmeddelandet.

”Våldsretoriken är fruktansvärd”

Kaplan är också kritisk till Leylanis tal på Sergels torg. Han säger också att han inte kände till att Ilhan Senturk var på middagen, trots att denne till Aftonbladet säger att de känner varandra.

– Barbaros Leylanis uppmärksammade hat- och våldsretorik är fruktansvärd. Jag har inget samröre med Leylani eller organisationen Grå vargarna överhuvudtaget. Jag visste inte att en person från Grå vargarna var på middagen.

Turkietkännaren och statsvetaren Ekim Caglar säger till Expressen att Kaplans närvaro på middagen kan skapa frågetecken kring högerextremistiska kopplingar.

Man ska vara väldigt försiktig med hur man kan framställas i sådana här sammanhang. Med tanke på att Mehmet Kaplan med all sannolikhet har god kännedom om de här rörelsernas bakgrund borde han ha ett intresse av att klargöra syftet med mötet eftersom det skapar frågetecken kring högerextrema kopplingar, säger Ekim Caglar.

Yekbun Alp, svensk-kurdisk debattör och aktivist för kurders rättigheter i Turkiet kritiserar också Kaplan i Expressen.

– Skulle jag bli bjuden på en middag och där se människor som har ett samröre med högerextrema organisationer så hade jag lämnat lokalen direkt, men det gör inte Kaplan. Han sitter kvar och njuter av tillställningen med flera rasist-fascister vid samma bord, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet