Zimbabwes Mugabe attackerade Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Zimbabwes president Robert Mugabe gick tidigare i dag till attack mot bl.a. Sverige under EU-Afrika-toppmötet i Lissabon som nu avslutats.

Han pekade ut bl.a. Sverige som ett av de länder som går in för att svärta ner hans land. Han nämnde även Danmark, Nederländerna och Tyskland och kallade dem ”de fyras gäng”.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt sade senare på en press- konferens att ”det var utomordentligt hedrande att få ingå i en krets som står upp för mänskliga rättigheter och demokrati”, skriver TT.

Markering mot Mugabe

-Som jag ser det utnämnde Mugabe i själva verket hedersvakten för mänskliga rättigheter, sade Reinfeldt.

Efter Robert Mugabes utfall gick EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solana upp i talarstolen och markerade att den hållning som Mugabe tillskrev de fyra utpekade länderna också gäller hela EU-gruppen.

Ambassadör hånad i pressen

Fredrik Reinfeldt trodde inte att det skulle bli aktuellt att göra några diplomatiska markeringar eller upphöra med den svenska närvaron i Zimbabwe med anledning av Mugabes uttalande.

Pressen i Zimbabwe, som går i Mugabes ledband, har flera gånger det senaste året attackerat Sveriges ambassadör Sten Rylander. Senast för några veckor sedan hånades Rylander med karikatyrteckningar i tidningen The Herald.

Fredrik Reinfeldt ser Mugabes utfall som ett försök att stärka sin position på hemmaplan.

Därför var det ”utomordentligt viktigt” att stå upp emot honom för mänskliga rättigheter och demokrati, enligt Reinfeldt.

Storbritannien hatobjekt

Robert Mugabes hatobjekt nummer ett de senaste åren har annars varit Storbritannien. Mugabe har inte försuttit ett tillfälle att attackera landet och dess ledare.

Premiärminister Gordon Brown vägrade också att åka till Lissabon när det stod klart att Mugabe skulle tillåtas att närvara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.