Bland de djur som är mest populära att ta bilder med finns sengångare, kängurur och elefanter. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Instagram tar krafttag mot djurselfies – vill stoppa djurplågeri

Publicerad

Trenden att posera med exotiska djur har nog inte undgått någon på sociala medier, men många av de söta bilderna kan faktiskt vara djurplågeri. Nu vidtar plattformen Instagram åtgärder för att stoppa sina användare från att lägga upp bilder med hotade djurarter.

Bilder på gulliga och exotiska djur är i dag ett vanligt inslag i mångas sociala medier-flöden, men enligt djurrättsorganisationen World Animal Protection kan den här typen av bilder få förödande konsekvenser för dessa djurarter. Nu väljer sociala medier-jätten Instagram att vidta åtgärder för att stoppa djurplågeriet, det avslöjar företaget i ett pressmeddelande.

40 procent av bilderna visar djurplågeri

Organisationen slog tidigare i år larm om att antalet bilder på utrotningshotade eller vilda djur ökat med 292 procent sedan 2014. Över 40 procent av dessa bilder visade dessutom djur som hålls fast, tvångskramas eller utsätts för annan onaturlig behandling för ett vilt djur.

– Vilda djur stjäls från sina mammor när de är väldigt små och hålls i små, trånga och smutsiga utrymmen, eller blir lockade med mat. Det här orsakar svåra psykologiska trauman för djuren, bara för att turister ska kunna ta ett foto, säger Steve McIvor, chef för World Animal Protection, i ett pressmeddelande.

Oftast handlar det om oseriösa företagare som vill locka fler turister genom att erbjuda fotomöjligheter med ikoniska djurarter. De djurarter som är populärast att ta selfies med är enligt World Animal Protection kängurur, elefanter och sengångare. Många typer av djurselfies har även egna hashtags som exempelvis #slothselfie och #monkeyselfie vilket ytterligare ökar risken att dessa djur råkar illa ut.

Instagram tar krafttag

Nu väljer Instagram att försöka stoppa selfies med vilda djur på plattformen. Genom att lägga in varningstexten ”Djurplågeri och försäljning av utrotningshotade djur eller djurdelar är inte tillåtna på Instagram”, när en användare söker efter eller vill använda en specifik hashtag vill företaget göra användarna medvetna om riskerna med djurselfies.

Den här texten kommer möta personer som vill använda en specifik hashtag på Instagram. Foto: Instagram

”Att skydda naturen är viktigt för oss och vårt globala community. Vi uppmanar alla att vara medvetna i sin interaktion med vilda djur och den miljö där de lever för att undvika exploatering”, skriver företaget.

Instagrams besked fick ett varmt mottagande av World Animal Protection.

– Vi gratulerar Instagram till att ha tagit detta viktiga steg för att utbilda sina användare om djurplågeriet bakom selfies. Verkligheten är att dessa djur lider fruktansvärt, både framför och bakom kameran, säger Steve McIvor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play

  • Senaste sändningen

    Rapport · 11 december 18.00